Det glada 20-talet i Täby

Om du hade levt förr Täby
Ibland kallas 1920-talet för ”det glada 20-talet” eftersom första världskriget tog slut och att nöjen som bio och dans blev vanligare. I Täby kunde du förena nytta med nöje, bo på pensionat och förbättra din hälsa med radioaktivt vatten.

Reklam för (o)hälsosamt vatten

Den här annonsen fanns med i en folder som berättade om Hemberga hälsobrunn, ett spa i Täby kyrkby. Hemberga lockade i slutet av 1920-talet gäster till Täby med sitt mycket radioaktiva vatten. Gästerna kom med Roslagsbanans tåg, steg av på hållplatsen Byle och sov över på pensionatet. Där kunde de vandra i parken, lyssna på musik och föredrag och äta på restaurangen och dansa. Men det viktigaste var förstås att dricka och bada i det nyttiga källvattnet. Spa-anläggningen riktade sig främst till personer med ledgångsreumatism eller högt blodtryck men alla var välkomna att njuta på Hemberga. 

Stort intresse för radioaktivitet

Hälsobrunnar var inget nytt nöje. Människor har sedan långt tillbaka rest till platser där de hoppats att vattnet ska ge dem god hälsa. I början av 1900-talet upptäckte forskaren Marie Curie den radioaktiva strålningen hos vissa ämnen. Hon fick nobelpriset för sin upptäckt. Nu kunde man mäta radioaktivitet i vatten. De mineralvattenkällor som också hade radioaktivitet i sitt vatten blev snabbt populära. Radioaktiva ämnen användes i medicin och hudkrämer. 

Men på 1930-talet började kunskapen spridas om att radioaktiv strålning främst är mycket farligt. Annonsen visar att Hemberga år 1927 kunde få folk att dricka radioaktivt vatten, eller ”Afternoon Drink” som de kallar det. Kanske var det inte så konstigt att Hemberga hälsobrunn fick stänga ganska snart. Men även efter nedläggningen så användes huset på bilden som mineralvattenfabrik. 

Symbolen för radioaktivitet på en trekantig varningsskylt.
Idag förknippar vi inte radioaktivitet med hälsa. Vad tänker du på när du ser symbolen för radioaktivitet?

Den radioaktiva drycken kunde beställas på restaurang, danslokal eller beställas hem via telefon.

En del av Hemberga brunnsanläggning.

färgfoto av en flaska med neutral bakgrund.

Flaska från Nordiska museets samlingar.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-12-09
Uppdaterad: 2024-12-20

Fundera och samtala

  1. Känner du till andra produkter som förbjudits på grund av hälsorisker?
  2. Vilka likheter och skillnader ser du mellan hälsoindustrin på 1920-talet jämfört med 2020-talet?

Vad vet du om Hemberga hälsobrunn?

Starta quizet

Relaterat källmaterial

Tidningsartikel
Täby 1926
En guland sida tryckt text.
Täby 1927
En plåtburk.
Sigtuna
En färgbild av ett pyramidformat juicepaket prytt av apelsiner och texten vic-jos.
Huddinge
En man i skärmmössa och snickarbyxor står lutat mot en lastbil. På lastbilens flag är ett trettiotal stora mjölkkannor fastspända med remmar. Under bilden står: MYCKET SÄLLSYND, Scania Frambygge årsmodell 1935. John Rask utanför Mjölkcentralen, Torsgatan. År 1935.
Ekerö 1935
Svartvitt foto av fyra män som arbetar med flaskor vid ett löpande band.
Huddinge 1951