Juice eller jos

Industrialisering Huddinge
Ett litet företag som gjorde juice flyttade till Huddinge år 1955. Vic-jos hade patent på sin svenska stavning av ordet juice, så alla andra fick kalla sina drycker för något annat.

Jos i förpackning av papp

Vid den stora parkeringen norr om Huddinge gymnasium låg ett mejeri. När hanteringen av mjölk flyttade till större lokaler i Årsta på 50-talet så flyttade ett företag som gjorde juice in. Vic-Jos var ett litet företag med 6-7 fabriksarbetare, tre kontorister och 5-6 bilar som körde runt i Stockholmsområdet och levererade jos.

Vic-Jos testade en ny sorts pappförpackning till sina drycker. Tidigare användes glasflaskor till alla drycker, både juice, mjölk och annat. Förpackningen hade utvecklats av det svenska företaget Tetra Pak och visade sig fungera bra. Förpackningarna blev en av de största succéerna någonsin för ett svenskt företag. Idag har det blivit självklart att mjölken har en fyrkantig förpackning av papp. 

Svensk eller engelsk stavning?

Vic-jos påverkade också hur vi stavar ordet juice. Eftersom Vic-jos var ett registrerat varumärke så fick inga andra företag använda det. Det innebar att andra tillverkare av juice fick använda den engelska stavningen. Även om Vic-jos försvann så blev den engelska stavningen (juice istället för jos) den vanligaste i svenska språket. 

En färgbild av ett pyramidformat juicepaket prytt av apelsiner och texten vic-jos.

1. Bild av jos-paket 2. Bild av mejeribyggnaden där fabriken låg.

Ord med två godkända stavningar
Du kan skriva de här orden i en svensk text med antingen engelsk eller svensk stavning.

tape – tejp

mail – mejl

tv – teve

date – dejt

rave – rejv

 

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-02-29
Uppdaterad: 2024-03-21

Fundera och samtala

  1. Är det bra eller dåligt att engelska låneord får en svensk stavning?
  2. Fundera på vilka livsmedel som finns i pappförpackningar idag? Hur tror du att de förvarades tidigare?

Vad vet du om vic-jos?

Starta quizet