• Hem
  • Täby kommun

Täby kommun

Täby kommun ligger i sydöstra delen av landskapet Uppland med Stora Värtan och Östersjön i öster, cirka 2 mil från Stockholm. Täby gränsar åt Vallentuna, Österåker, Vaxholm, Danderyd, Sollentuna och Upplands Väsby kommun.

Täby har en rik natur – och kulturmiljö. Här har människor verkat och lämnat spår efter sig ända från bronsåldern. Det bor cirka 75 000 invånare i Täby. Visionen är att vara staden på landet och bevara halva Täby grönt. Skogen och vattnet är framträdande i Täby med stora grönområden, många sjöar, en kuststräcka och småbåtshamnar.

Täby är med och bidrar till Länskällan genom arkivmaterial från kommunarkivet och Täby hembygdsförening.

Kontakt

Vill du veta mer eller har frågor om våra arkiv och lokala historia kontakta oss via mejl på kc@taby.se, eller via telefon, Täby kommun kontaktcenter, 08-555 590 00.

Jarlabankes bro, i Täby kyrkby. På runstenen i förgrunden finns namnet Täby ristat. Fotograf Robert Selin.

Blå och vit logotyp för Täby kommun

Förebilden till Täbys kommunvapen är ett kors som är inristat på Risbylestenen, en av Täbys många runstenar. Namnet Täby härstammar från ordet ”Tä” som betyder en ”smal väg mellan gärdesgårdar”. Namnet Täby finns ristat på runstenarna vid Jarlabankes bro, inte långt från Täby kyrka.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2022-12-09
Uppdaterad: 2023-01-04