Nu & då på stora torget i Sigtuna

Okategoriserade Sigtuna
Mer än ett sekel har gått mellan bilderna – 103 år. Mycket är sig likt och tack vare det strömmar turisterna till Sigtuna för att se den gammaldags staden.

Stadens centrum

Torget har varit Sigtunas centrum i fyrahundra år och husen är sig lika. Då liksom nu är det en samlingsplats för människor. På den äldre bilden väntar en bil på torget. Kanske hoppas chauffören på en körning till tågstationen i Märsta. Vid den här tiden fanns inga bussar och de flesta tog häst och vagn men bilarna började långsamt bli fler.

En annan modernitet är telefonledningarna som sitter samlade på taket. Inte så vackert men nödvändigt och mycket praktiskt för att kunna boka läkartid, ringa släktingar eller boka en taxi.

Sigtuna missade tåget

I andra städer byggdes en tågstation centralt under 1800-talet. På sådana platser byggdes ofta fabriker vid järnvägen, eftersom varor enkelt kunde fraktas lång väg med tåg.

Men järnvägen mellan Stockholm och Uppsala drogs en annan väg. Det gjordes ordentliga undersökningar av den bästa sträckningen av en järnväg mellan Sigtuna och Märsta. Men järnvägen byggdes aldrig. När bussar och bilar blev vanligare så minskade behovet av en järnväg.

Sigtunas befolkning växte långsamt och staden behöll sin ålderdomliga småstadskaraktär. Det gör den till ett populärt utflyktsmål idag. Närheten till Arlanda gynnar också turismen.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-07-01
Uppdaterad: 2024-08-16

Fundera och samtala

  1. Hur tror du att Sigtuna hade sett ut idag ifall en järnvägsstation hade byggts?

Vad vet du om Stora torget?

Starta quizet

Relaterat källmaterial

Ett svartvitt vykort. Mellan husen öppnar sig torget där det står en gammaldags öppen bil med en förare.
Sigtuna 1919 – 1919
Ett svartvitt foto av ett hus vid vattnet.
Sigtuna 1910 – 1919
Svartvitt foto som visar järnvägen med stationshus och en handfull andra byggnader nära spåret. Resten är åker och äng.
Sigtuna 1916
Ett kopparstick över staden Sigtuna med kyrkoruiner, sjön i bakgrunden och kala berg bortom vattnet. En utsmyckad skylt bär ordet SIGGTVNA.
Sigtuna 1690 – 1708
1908
Tvätterskor vid bryggan. Kurre simmar mot kameran.
1905