Nu & då på Centrumleden i Märsta

Okategoriserade Sigtuna
Följ med och se hur Märsta byggdes. Staden planerades för att alla varje familj skulle ha bil – men slippa bli påkörd av en.

Vägen byggdes utan korsning

På 1960-talet växte Märsta snabbt. Den äldre bilden är tagen år 1967. Då hade bilar blivit så vanliga att de fanns i nästan var enda familj. Ungefär 14 000 människor flyttade till Märsta under 60-talet. Det byggdes massor av hus men också vägar. För att trafiken skulle flyta och de nya Märstaborna skulle kunna gå och cykla så byggdes många korsningar på det här sättet. I bostadsområden från 60- och 70-talet är bilvägarna ofta en våning ner och området närmast husen är bilfria.

Spår av det gamla samhället

Om du åker på vägbron över Centrumleden uppför backen så är du på väg mot Sigtuna. Om du följer fotografens blick rakt fram kommer du till Valsta. På fotot från 1967 fanns inget bostadsområde där utan bara Valsta gård. Gården hade legat där sedan järnåldern eller ännu längre. När bilden togs hade kommunen köpt marken. En lada syns fortfarande på bilden. Där var det betongfabrik tills den försvann i en brand i slutet av 1960-talet.

Bakom IKA brinner en lada på andra sidan gärdet.

Branden i Valsta gårds lada år 1966.

En svartvit bild av några barn och vuxna på en innergård.

På Västra Bangatan några hundra meter bort ser du ett bra exempel på de nya bostadsmiljöerna. Mitt på innergården ligger en lekplats. Det finns hinder för bilarna att köra in. De står istället på en rymlig parkering som syns mellan husen.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-05-23
Uppdaterad: 2024-05-31

Samtala och fundera

  1. Hur ser trafiken ut där du bor? Är det säkert att släppa ut små barn eller är biltrafiken farlig?
  2. Vet du när huset du bor i är byggt?
  3. Finns det spår av äldre hus eller namn från gamla gårdar i ditt bostadsområde?

Vad vet du om Valsta?

Starta quizet

Källor från Sigtuna kommun

Sigtuna
Svartvitt foto av stationshuset med två tågspår och perrong i förgrunden. En dressin som ser ut som en T-ford står på spåret.
Sigtuna 1935
1906
Svartvitt foto som visar järnvägen med stationshus och en handfull andra byggnader nära spåret. Resten är åker och äng.
Sigtuna 1916
Ett kopparstick över staden Sigtuna med kyrkoruiner, sjön i bakgrunden och kala berg bortom vattnet. En utsmyckad skylt bär ordet SIGGTVNA.
Sigtuna 1690 – 1708