Nu & då vid Halmsjön

Industrialisering Sigtuna
Omkring den lilla sjön i Uppland har mycket förändrats de senaste 70 åren. Gå på upptäcktsfärd i kartor och flygfoton och undersök själv utvecklingen.
Ekonomiska kartan visar vem som äger marken. Gula ytor är odlingsmark.

Stockholms nya storflygplats

Det var Sveriges riksdag som tog beslutet år 1957. Stockholms nya flygplats skulle byggas vid Halmsjön i Uppland. Bromma flygplats hade blivit för liten. Men var skulle flygplatsen ligga? Jordbro i Haninge var ett starkt förslag men experterna tyckte att platsen vid den lilla Halmsjön i Uppland var den bästa. Så föddes Arlanda.

Märsta kommuns byggplan

Regeringen kom överens att med Märsta att kommunen skulle ta fram en plan för att bygga en servicestad till Arlanda i Märsta. Där skulle det finnas bostäder till alla som skulle arbeta på flygplatsen. På 1950-talet var Märsta och Sigtuna två olika kommuner. Då hade Märsta kommun inte ens 5000 invånare men i planen ingick bostäder till 40 000 personer.

Titta ett flygplan!

Idag blir ingen särskilt exalterad av att se ett flygplan på himlen. På 1920-talet var det annorlunda. Elsa Engholm som gick i Husby skola har berättat att enda gången när det blev rörigt i klassrummet var när någon hörde ett flygplan närma sig. Barnen arbetade tysta, räckte upp handen och ställde sig upp bredvid bänken när de svarade på frågor. Ett par gånger om året kunde ett flygplan passera. Då accepterade läraren att alla sprang fram till fönstret för att titta. I vanliga fall hade den som gjorde så fått stå i skamvrån.

En gammaldags grävmaskin skopar upp schaktmassor på en trailer.

Halmsjöbanan byggs år 1948.

Glada kaptener och direktörer firar att en DC-8 har köpts in till Arlanda 1968. Sådana ”Jumbo-jets” fick inte plats på Bromma flygplats. Det var en anledning till att Arlanda byggdes.

Barn dansar i cirkel på en badstrand med publik.

Halmsjön var tidigare en populär badsjö för Märstaborna. Fotot är från badets invigning år 1964.

Svartvit bild av flygfält

Flygplatsen i början av 1960-talet.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-05-22
Uppdaterad: 2024-06-13

Studera källorna

  1. Från vilka år är de olika kartorna och flygfotona?
  2. Vilka förändringar kan du observera? Hur har landningsbanor, byggnader, vägar och landskap förändrats?
  3. Vad kan källorna berätta om Arlandas utbyggnad?

Vilka slutsatser kan du dra av kartorna och flygfotona?

Testa dig själv!

Starta quizet

Historiska kartor

1785
En karta där järnvägen löper tvärs över bilden med en herrågrdspark på ena sidan och kyrkan på andra sidan. Huddinge station i mitten.
1844 – 1893
Gammal handritad karta.
Tyresö 1748
Gammal handritad karta.
Tyresö 1806
Gammal handritad karta.
Tyresö 1906