Rädda slottet!
Picknick på 70-talet
Det är en vårdag i början av 1970-talet när Lasse Hansson tar fram sin kamera och knäpper en bild av sina kompisar. De har tagit fram kaffetermosarna och slagit sig ner på gräset vid Vårby gård.
Den gamla herrgården ligger vackert med utsikt över vattnet. I början av 70-talet stod byggnaden tom och förföll ordentligt. På bilden ser du att trasiga dörrar och fönster är igenspikade och fasaden behöver putsas. Husets pampiga hörntorn kom till när Vårby var ett stort jordbruksgods och många turister kom på sommaren till Vårbybaden i Mälaren. De bodde i då i “slottet” som det kallades.
Kommunen ville riva slottet
Personerna som fikar vid slottet var inte bara här för att ha trevligt. Nej, de var på krigsstigen och hade bildat en aktionsgrupp: Rädda Vårby gård. Huddinge kommun och Stockholms stad, som ägde slottet, ville nämligen riva det och bygga höghus i den gamla slottsparken. Aktionsgruppen arbetade för att stoppa rivningen. De tyckte att kommunen borde renovera slottet och använda det till något istället. Om byggnaden fick stå kvar så skulle den kunna berätta om platsens historia och ge den en själ, menade aktivisterna. Det här var under miljonprogrammets tid och det behövdes massor av bostäder. Men måste de byggas precis vid vattnet och i slottets trädgård? Det tyckte inte aktionsgruppen.
Vem vann kampen om slottet?
Den 5 maj år 1975 gick larmet att det brann i slottet. Flera olika brandkårer kämpade mot elden men slottet gick inte att rädda. Nu fanns inte längre något slott som aktionsgruppen kunde kämpa för. Men deras kamp var inte helt i onödan, det blev nämligen inga hus på platsen. Jo ett: det lilla torpet Myrstugan som räddades och placerades här som ett minne över äldre tider. Idag heter platsen Herrgårdsparken, för att minnas platsens egen historia, och används också för odling på kolonilotter.
Aktivister dricker kaffe vid Vårby gård någon av vårarna 1970-1975.
Vårstädning i herrgårdens park.
Aktionsgruppens foto inifrån Vårby gård. Den vackra inredningen var rejält sliten och det hände att folk tog sig in i lokalerna och förstörde.
Vill du vara med och städa?
Aktionsgruppen väckte intresse för konflikten med Huddinge kommun genom skyltar i parken.
En kvinna demonstrerar utanför Huddinges kommunhus 1972.
Stugan har gett namn åt Myrstuguberget vid Masmo T-station och låg sedan 1700-talet vid vattnet nedanför bergets fot. Myrstugan var ett så kallat båtsmanstorp. Det betydde att den som bodde där var soldat inom flottan. Båtsmannen i Myrstugan fick heta Myrman i efternamn.
Fundera och samtala
- Vilka äldre byggnader känner du till där du bor eller nära skolan?
- På vilket sätt används Vårbys historia idag? Texten ger minst tre exempel. Finns det fler?
- Vilka byggnader tycker du är ok att riva och vilka borde bevaras?