Striden om Fållan

Aktivism Huddinge
År 1973 skickades 150 poliser till Fållan i Trångsund. Den vackra Fållans gård bär på minnen från superkändisen Bellman, men det fanns olika idéer om vad som skulle hända med platsen. Polisen gjorde sig redo att lösa konflikten med våld.

Miljöaktivister protesterade

År 1973 var 300 aktivister samlade i Trångsund. De var miljökämpar från gruppen ”Rädda Fållan” som ville stoppa bygget av den stora Nynäsvägen. Tidningarna vid den här tiden skrev mycket om deras kamp. Den påminde om ett annat bråk i Kungsträdgården i Stockholm där aktivister två år tidigare hade försökt rädda några stora träd (almar) som staden ville såga ner. Den gången lyckades aktivisterna klättra upp i träden och klamra sig fast vid stammarna så att de hindrade arbetarna som skulle såga ner almarna. Politikerna ändrade sedan planerna och almarna fick stå kvar. Skulle miljöaktivisterna lyckas igen, lika bra i Fållan som vid Almstriden i Kungsträdgården?

Många höll med miljöaktivisterna

Den här gången kom 150 poliser för att rensa området från aktivister. Förutom de 400 aktivisterna på plats så var det många som protesterade på andra sätt. Evert Taube som var en känd sångare var en av dem. Antalet bilar blev allt fler vid den här tiden, vägarna blev större, gamla hus och gårdar revs och stora bostadsområden byggdes i och runt städerna. Många tyckte att bilarna började ta för mycket utrymme och att städerna blev fula och smutsiga platser.

Motorväg rakt över en historisk plats

Fållans gård var en vacker plats som låg vid sjön Magelungen. Gårdens bostadshus är ifrån början av 1900-talet men det hade funnits en gård långt tidigare, ända sedan 1700-talet. Välbärgade stockholmare kom hit för att njuta av naturen och den friska luften på landet. En av dem var den Carl Michael Bellman, känd sångare på 1700-talet. Ännu tidigare hade gården varit ett torp som hörde till Länna gård. När vägen skulle bli motorväg med sex filer så var Fållans gård i vägen.

Vem vann striden?

Den här gången hjälpte protesterna till viss del. Gården revs inte utan finns fortfarande kvar. Ett ganska stort område skövlades ändå och vägen byggdes. Idag rusar den fram precis bakom Fållans gård. Poliserna hade fått order om att ta det lugnare än vid Almstriden i Kungsträdgården, så den här lyckades poliserna bättre med sitt uppdrag. I tidningsartikeln från Aftonbladet kan du läsa mer om vad som hände.

Bildtexten lyder: En flicka sjunker ihop vid ett träd och gråter. "Avbryt sågningen - gå hem" ropar talkörer medan polishundarna skäller. Men snart har poliskedjor rensat området från aktivister och trädfällningen kan börja.

Bild ur Dagens Nyheter 31/1 1973.

Fyra stora träd står avlövade på en öppen plats. Till vänster syns sjön och till höger ett hus.

Träden vid vattnet intill Fållans gård kallas Bellmanslindarna, till minne av att Bellman tillbringade sommaren 1773 här. Foto: Holger Ellgaard, CC BY-SA

Tidningsartikel med rubriken "150 poliser tog Fållan idag". Två fotografier visar demonstranter och poliser i handgemäng.

Tidningsartikel från Aftonbladet 30/1 1973.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-02-02
Uppdaterad: 2024-02-02

Fundera och samtala

  1. Vad tycker du om resultatet av protesterna?
  2. Borde det vara lättare att skydda gamla miljöer eller lättare att bygga stora vägar?
  3. Känner du till några liknande protester idag?

Vad kan du om striden om Fållan?

Starta quizet

Fler tidningsurklipp

Stor demonstration i Kungsängen! Med anledning av frihetsdagen hålles Stor Kamratfest i Kungsängen Söndagen den sjunde juni kl. 12:30 eftermiddag. Samling sker vid Kungsängens järnvägsstation klockan 12 och avtågar demonstrationståget kl. 12,30 e.m. till Kungsängens festplats. Stor musikkår från Stockholm medverkar. Anmodade att tala äro: Försvarsministern Per Albin Hansson och Jordbruksministern Sven Linders. Stora festanordningar äro vidtagna. Flera basarnöjen. Vid dansbanan medverkar musikkåren till klockan 11,30. Samtliga kamrater inbjudas att deltaga i demonstrationen. Avdelningarna uppmanas att medtaga sina standar! Välkomna! Kommitterade
Upplands-Bro 1925
Tidningartikeln har två bilder, en av Anna Johansson-Visborg och en av Harriet Wallbom. Rubriken lyder: Det började med en envis kvinnas kamp för bryggeriarbeterskornas rätt. Arbetarkvinnornas semesterby Visborgs minne har fyllt 50 år.
Nacka 1978
Tidningartikel på gulnat papper i två spalter. Överst i högra spalten ett portättfotografi av Gerda Berg.
Nacka 1919
Tretton flickor står uppställda framför Glömsta gård tillsammans med sin föreståndarinna. Texten under bilden lyder: Från barnhemmet vid Glömsta.
Huddinge 1902
Ett tiotal flickor sitter runt ett stort bord i ett rum och handarbetar. Garnnystan på bordet. Texten lyder: En flitens stund i stora arbetssalen. Från barnhemmet vid Glömsta.
Huddinge 1902