Aktionsgrupp räddar Täbys natur
I slutet av 1970-talet bildades en grupp med namnet ”Aktion Rönningesjön”. Gruppen bestod av olika föreningar i Täby som protesterade mot kommunens planer på att nya vägar och bostadsområden. På kartan ser du de tre förslag till den nya Lötvägen och bostadsområdet Löt. I maj 1979 bjöd gruppen in alla som ville protestera till en marsch genom området.

Affisch om hotad natur vid Rönningesjön, 1972.
Politiskt eller opolitiskt?
Den gula affischen poängterar att ”Manifestationen är helt opolitisk!”. Det betydde att alla var välkomna att protestera, oavsett vilket parti de röstade på. Räddandet av skogen var en fråga som kunde förena människor från olika partier och med olika ideologier. Men det går också att säga att det här är politik, om man med politik menar att påverka. I den svenska demokratin måste kommunerna tala om i förväg för invånarna vilka planer som finns för kommunens utveckling, så att invånarna ska kunna påverka planerna, även när det inte är val.
Rönningesjön är ett tecken på demokrati
Om du har promenerat mycket i vid Rönningesjön så vet du kanske redan hur det gick med planerna. Protesterna ledde till att bostadsområdet Löt aldrig byggdes. Det är ett exempel på hur invånarna i en kommun kan påverka politiken och samhällsutvecklingen ifall många tycker lika och visar det.
Täbys befolkning ökar
Täby och andra delar av Storstockholm har växt under stora delar av 1900-talet. Människor vill bo i eller nära stora städer där det finns jobb. Täby hade nyss varit landsbygd men blev mer och mer en del av staden på 1970-talet.
En annan affisch som kunde ses på anslagstavlor i Täby vid samma tid lockade till en utfrågning av kommunalråd från Täby. Hur många invånare tål Täbys natur? Många Täbybor var oroliga för att kommunens byggande skulle förstöra deras naturområden. Diagrammet ger en bild av folkökningen före 70-talets protester men också av hur det gått sedan.


Samtala och reflektera
- Kan statistiken över Täbys befolkning ge en förklaring till protesterna vid 1970-talets slut?
- Är protester något bra eller dåligt?
- Varför planerar kommunerna för fler bostäder och vägar? Vilka intressen ligger bakom?
- Varför planerade kommunen bostäder just vid Rönningesjön?
- Var det lättare eller svårare att påverka kommunpolitiker på 1970-talet jämfört med idag?
Mer arkivmaterial från Täby






