Maria Palmqvist, en hjälte i Tyresö

Aktivism Tyresö
Vad gör du när du ser två främmande personer gå igenom isen och hamna i vattnet? Om isen är så svag är ju risken stor att du själv trillar i det iskalla vattnet om du försöker ta dig ut dit. Kanske riskerar du att dö själv. Men om du låter bli kanske två personer dör istället. Ett moraliskt dilemma..

Isen sprack!

Maria Palmqvist visste också hur svaga isar fungerar. Den 16 februari 1919 var hon ute på Kyrkviken i Tyresö och åkte skridskor. En bit längre bort åkte ett par personer spark ute på isen. Plötsligt sprack isen under dem och det bildades en vak. Mannen och kvinnan på sparken hamnade i det iskalla vattnet.

Riskera livet för andra?

Maria Palmqvist såg och hörde vad som hände. Hon var gymnastiklärare och visste garanterat hur svaga isar fungerar. När isen har brustit en gång är det stor risk att den fortsätter att spricka om man närmar sig kanten. Så, om hon försöker att hjälpa de båda främlingarna som hamnat i vattnet, kan det hända att hon själv råkar illa ut. Och om hon inte gör någonting kommer de båda andra säkert att drunkna.

Som tur är hade Maria Palmqvist civilkurage. Hon vågade att göra det rätta, trots att det innebar en risk för henne själv. Hon hjälpte de båda sparkåkarna upp ur vattnet. Alla tre klarade sig.

Belöning till en hjälte

1920 skriver länsstyrelsen till regeringen om Maria Palmqvists hjältedåd. Länsstyrelsen vill att hennes insats ska belönas av civilministern, speciellt eftersom hon gjorde det med fara för sitt eget liv. Allt står att läsa i en liten i artikel i Dagens Nyheter, den 28 januari 1920.

Tidiningsurklipp bestående av ett porträtt av en kvinna.

Maria Palmqvists bild i tidningen Dagens Nyheter.

Fakta
Civilkurage

Kurage betyder mod. Om du har civilkurage är du en modig samhällsmedborgare. Du vågar säga din åsikt eller agera, även om det leder till svårigheter för dig själv. Du tänker mer på vad som är rätt än på att skydda dig själv.

Läs texten i artikel här
Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2023-05-24
Uppdaterad: 2023-06-12

Fundera och samtala

  1. Hur hade du tänkt och gjort i Maria Palmqvists situation?
  2. Varför ville länsstyrelsen belöna Maria Palmqvists mod?
  3. Vad berättar den här korta nyhetsartikeln om människor och samhället 1919-1920?

Minns du?

Tre frågor om arktikeln

Starta quizet

Arkivmaterial från Tyresö

Tyresö 1906 – 1906
Svartvitt fotografi, stort trähus, i bakgrunden vy över vatten.
Tyresö 1940
Svartvitt fotografi, stort trähus i skogsbacke.
Tyresö 1933
Gammal handritad karta.
Tyresö 1906
Vy från hög höjd över vatten till vänster och land till höger där några hus syns i mitten, bland dem långa lador och ett vitt hus på en höjd. I bakgrunden skymtar en vit byggnad längst in i viken.
1880 – 1930
Gammal handritad karta.
Tyresö 1748
Gammal handritad karta.
Tyresö 1806