• Hem
  • Dagens Nyheter 28/1 1920

Dagens Nyheter 28/1 1920

Läs eller lyssna på tidningsnotisens text här nedanför, eller klicka på bilden till höger för att se tidningsurklippet tydligare.

En bragd som bör belönas

Gymnastikdirektör Maria Palmqvist.

Stockholms länsstyrelse hemställer i skrivelse till civilministern om utverkande av något vedermäle åt gymnastiklärarinnan vid Ateneum för flickor i Stockholm, fröken Maria Palmqvist, för det behjärtansvärda handlingssätt hon ådagalagt genom att söndagen den 16 februari 1919 med fara för eget liv rädda ett par personer från att drunkna i Kyrksundet utanför Älgö i Tyresö socken.

Den räddningsbragd för vilken fröken Palmqvist nu föreslagits till belöning är ett gott bevis på hennes mod och rådighet. Ovannämnda datum var fröken Palmqvist ute på en skridskofärd utanför Älgö, då plötsligt isen brast under ett par personer, en herre och en dam, som åkte sparkstötting i närheten. På deras förtvivlade rop på hjälp skyndade fröken Palmqvist till undsättning och krypande på isen tog hon sig fram till vaken samt lyckades efter en stunds arbete få de båda nödställda upp ur vattnet.

På grund av den starka strömmen i Kyrksundet var isen synnerligen svag i närheten av olycksplatsen, varför stor fara förelåg att den även kunnat brista under den modiga räddarinnan. Räddningsbragden är således väl värd att belönas.”

En tidningaartikel med rubrik, ett porträtt med bildtext och en kort notistext. En avskrift av texten finns i materialet.

Notis i Dagens Nyheter januari år 1920.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2023-05-25
Uppdaterad: 2023-05-25