Hundar i klassamhället

Demokratisering Ekerö

I hundskatteregistren från Skå kommun på Färingsö kan vi läsa om alla hundar som ägarna behövde betala skatt för, vad ägaren hette och jobbade med, vilken ras hunden var, ålder, pälsens färg och vad den hette.

Arbetaren Bror Rohdin hade en schäfer som hette Jack, lärarinnan Märta Nettelbladt hade en tax som hette Lasseman, och grosshandlaren Robert Ljunglöf hade en rottweiler och två terrierhundar som hette Björn, Raggie och Bissie. Alla bodde de i Skå kommun på Färingsö 1939, och betalade 10 kronor i hundskatt för varje hund. Därför har de hamnat i hundskatteregistret. Numera är Skå en del av Ekerö kommun och därför finns registret i Ekerö kommunarkiv.

Hunden fyllde en funktion

Hunden sägs vara människans äldsta vän. Genom historien har hundar haft viktiga funktioner i människornas liv. De har hjälpt till vid jakt eller som vakthundar för boskap eller egendom. Hunden berättar ganska mycket om sin ägare på så sätt. Vissa raser används till jakt och andra som sällskapshundar exempelvis.

Hundskatteregistret berättar om både hundar och ägare

I Sverige kunde kommunerna ta ut hundskatt från 1861. Ägaren behövde då betala skatt för alla hundar som var äldre än tre månader.Terrier verkar ha varit den vanligaste hundrasen enligt registret, följt av schäfer och boxer. Och av de 30 som betalade hundskatt i Skå 1939 var bara tre arbetare. Nio stycken hundägare var lantbrukare. Skatten avskaffades 1996.

Hundskatteregister från Skå kommun 1939.

Skatt på hundar
  • Sverige hade skatt på hundar 1861-1996 och skrev in dem i ett register.
  • I hundskatteregistret går det att se vilka hundar folk ägde och vad ägarna jobbade med.
  • Bättre betalda yrken är vanligare än lågt betalda bland hundägarna.

 

 

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2022-12-07
Uppdaterad: 2023-09-01

Fundera och samtala

  1. Vilka av uppgifterna tycker du verkligen behövs för att hålla koll på att hundskatten är betald?
  2. Varför skrev Skå kommun ner alla uppgifterna (ägarens titel, namn, adress, hundens ras, ålder, kön, färg, skattebelopp, betalningsdatumet och hundarnas namn) om hundarna och deras ägare i registret?
  3. Varför är det tre gånger fler lantbrukare än arbetare som äger hund enligt registret? Vad säger det om Skå eller om samhället 1939?
  4. Ta reda på hur mycket 10 kronor var värt 1939. Var det mycket eller lite pengar?

Hundar och skatt

Testa dina kunskaper!

Starta quizet

Ekerö

Fler historiska källor från Ekerö kommun:

En gammaldags öppen bil kör över en låg träbro. Texten under bilden lyder: Högertrafik på Nockebybron på 1920-talet. Man måste akta sig för spik.
Ekerö 1920 – 1929
En man i skärmmössa och snickarbyxor står lutat mot en lastbil. På lastbilens flag är ett trettiotal stora mjölkkannor fastspända med remmar. Under bilden står: MYCKET SÄLLSYND, Scania Frambygge årsmodell 1935. John Rask utanför Mjölkcentralen, Torsgatan. År 1935.
Ekerö 1935
Ekerö 1924
Ekerö 1947