Nu & då – Ulriksdalstorpet

Industrialisering Tyresö
Linnea Eklund tittar ut ur fönstret på sitt lilla torp. Grävmaskinerna kommer närmare. Hur länge kan hon bo kvar?

En torpare bland radhusen

Året är 1970 och Linnea är 82 år. Hon bor ensam i det gamla torpet som har legat här sedan 1700-talet. Hon ser både radhus och lekplatser från fönstret på den lilla stugan. Linnea minns ladugården som stod där tidigare. När hon var yngre hade hon och hennes man både kor, hästar och höns. Så här berättar hon:

”Det var roliga tider det. In i nordens roliga tider när man fick gå upp tidigt på morgonen och mjölka korna. Då var här riktigt fridfullt. Blomsterängar och skog överallt. Men när grävskopan kom och rev bort våra underbara blommor för att ge plats åt den nuvarande bebyggelsen, då fick jag tårar i ögonen. Men jag trivs med min lott. Jag har själv valt att bo kvar här. Och kommunen har lovat att jag får stanna så länge jag orkar. Det är jag glad för”.

Linnea Eklund

Spår av det förflutna

Två år senare, 1972, dog Linnea. Hon fick bo kvar på torpet ända till slutet men sedan tog kommunen bort det. Om du kommer till Östra Rudstigen i Bollmora idag så kan du fortfarande se spår av torpet: äppelträd och syrenbuskar.

Staden bredde ut sig

De stora bostadsområdena i centrala Tyresö byggdes under en tid när massor av människor flyttade från landet till städerna. De nya bostäderna var mycket större och bekvämare än tidigare och många vill hellre bo modernt. Det är en förklaring till att Ulriksdal och andra torp revs. Torp som låg utanför städerna blev ofta sommarstuga till någon familj som kunde tänka sig lite lägre boendestandard under några sommarveckor. Men i Tyresö och andra kommuner runt om Stockholm används torpen ofta som föreningslokaler, kaffestugor – eller så är de rivna.

Ett svartvitt foto av en kvinna i huckle som sitter vid ett bord med en katt.

Linnea Eklund i sitt torp.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2023-11-08
Uppdaterad: 2024-01-18

Fundera och samtala

  1. Om du kunde ställa en fråga till Linnea, vad skulle du vilja veta?
  2. Vad tycker du att man ska göra med gamla omoderna byggnader när man bygger en ny stadsdel?
  3. Har det någon betydelse för dig vad som händer med dina saker, platser och bilder när du någon gång dör?

Testa dig själv!

Tre snabba frågor

Starta quizet

Historiska källor från Tyresö

En skylt i en skogsbacke med namnet BOLLMORA i stora bokstäver. Under så står det "ett bilvänligt samhälle i vacker Tyresö-natur". Kartor och mer information i mindre bokstäver kan inte uskiljas i detalj på bilden.
Tyresö 1959 – 1960
Svartvitt foto av en grusväg som slingrar sig mellan träden upp till en öppen plats där en gård med tre ekonomibyggnader ligger i solskenet.
Tyresö
Två män och en gammal bil framför en lada.
Tyresö 1926
Ett tryckt kontrakt med viss fält ifyllda för hand, t.ex. datum och personer.
Tyresö 1869
Ett handskrivet dokument med snirklig skrivstil.
Tyresö 1853
Gammal handritad karta.
Tyresö 1748
Svartvitt fotografi, stort trähus, i bakgrunden vy över vatten.
Tyresö 1940
Svartvitt fotografi, stort trähus i skogsbacke.
Tyresö 1933