De arga böndernas brev till kungen

Aktivism I krigets skugga Upplands-Bro
Brevet med den snirkliga handstilen är skrivet av en samling arga bönder som samlades i Tibble 19 juni 1743. Bönderna kom inte från Brotrakten utan hade samlats på Tibble gästgivaregård i Kungsängen på väg mot Stockholm. De hade kommit från Dalarna för att kräva svar av kungen. I brevet står vad de krävde.

Bönderna var missnöjda

Anledningen till dalkarlarnas marsch mot huvudstaden var att Sverige nyligen hade startat krig mot Ryssland. Det här var under frihetstiden när de två partierna hattar och mössor tävlade om makten i riksdagen. En av hattarnas viktigaste frågor var att få revansch på Ryssland och ta tillbaka områden som Ryssland erövrat under Karl XIIs krig. Kriget gick dåligt för Sverige och allra sämst gick det för ett förband av soldater på Dalarna där 2000 man dödades. 

Bönderna krävde ansvar

I brevet till kungen kräver bönderna att få veta hur beslutet om kriget gått till. De vill inte skicka fler soldater, utan kräver istället att få se protokollen och döma de generaler som bestämde att 6000 svenska soldater skulle försöka skrämma Ryssland att ge tillbaka Sveriges förlorade landområden. 

Bönderna krävde offentlighet

Brevet, eller Tibbledokumentet som det kallas, var ett första steg på vägen till den svenska offentlighetsprincipen som började gälla när Sverige fick sin första lag om tryckfrihet, 23 år senare. Principen går ut på att vem som helst ska kunna läsa alla protokoll och andra papper inom offentlig verksamhet. Den gäller än idag. Om du går på en kommunal skola så är till exempel dina betyg en offentlig handling.

Blodigt möte i Stockholm

Två dagar senare hade bönderna tagit färjan över Stäket och nått fram till Stockholm. Vid Norrtull samlades 15 000 bönder och 5000 av dem fortsatte till Gustav Adolfs torg.  De krävde att få prata med kungen men när de inte lämnade ifrån sig vapnen började militären att skjuta på dem. Några soldater vägrade skjuta men andra gjorde det. Det slutade med att runt 140 bönder och 50 soldater dog. Tretusen av bönderna togs till fånga.

Bondeupproret avslutades

Efter massakern på torget, seglade en liten flotta med 176 man under Carl Tersmeden upp mot Brofjärden. Vid Eldgarnssund hade 200 bönder från Mälarlandskapen lagt till och sov på stranden. Tersmeden och hans män omringade dem, väckte dem och berättade om massakern på torget. Bönderna slängde sina vapen och seglade hem.  

Tersmeden fortsatte upp på Norra Björkfjärden där de mötte 30 lastbåtar fulla med folk på väg till Stockholm. Även där berättade han om massakern på torget, men båtarna trodde honom inte utan fortsatte. Då sköt han kanonskott på dem – rakt in bland folket och båtarna. De kastade vapnen och skingrades. 

Dalaupproret

Under Dalaupproret 1743 gjorde bönderna i Sverige ett försök att påverka politiken som under frihetstiden mest skötts av adeln. Ibland har det kallats för ett försök till revolution. Bönderna, som kom från flera delar av landet var visserligen beväpnade, men Tibbledokumentet ger inget stöd för den tolkningen. Det som bönderna krävde är sånt som idag självklart i en demokrati: att regeringen ska vara öppen med hur de beslutar sin politik och att de är ansvariga inför folket.  

”Den stora daldansen”

I äldre historieböcker kallas dalaupproret 1743 ibland för ”den stora daldansen”, ett namn som förlöjligar händelsen och får den att verka mindre allvarlig.

Bild av Tibbledokumentet

Kraven
Brevet innehåller sex punkter.

  1. Den danska kronprinsen ska bli svensk kung istället för Adolf Fredrik som Ryssland ville.
  2. Bestraffa generalerna för den dåliga krigsplaneringen.
  3. Utred hur kriget startat.
  4. Straffa eventuella förrädare som lurat in Sverige i krig.
  5. Vägrar stanna vid Stäket som kungen gett order om.
  6. Träffa kungen.

Ett färgfotografi av torget i modern tid med operan till höger och andra äldre hus runt toget. I förgrunden ses Norrströms vatten.
Gustav Adolfs torg i nutid. Foto: I99Pema (något beskuret), Wikimedia CC-BY
Ett gulnat dokument med handskrift

Dokumentet avslutas med flera namn och orter i Dalarna. Kan du läsa några av dem?

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-10-14
Uppdaterad: 2024-11-07

Fundera och samtala

  1. Skulle ett liknande uppror kunna ske idag?
  2. Vilka möjligheter finns idag för att kräva ansvar från politiker? Vilka fanns då?

Vad vet du om Tibbledokumentet?

Starta quizet

Fler historiska brev

Upplands-Bro 1917
Ekerö 1947
Handskrivet gammalt brev med snirklig handstil.
Nynäshamn 1917
Ekerö 1947