Barnmorska i Håtuna

Demokratisering I krigets skugga Om du hade levt förr Upplands-Bro
I Upplands-Bro kommun finns mer än hundra år gamla protokoll från kommunens möten. Här står det om Agnes Gustafsson, en ganska missnöjd barnmorska i Håtuna. Läs själv och gör din egen bedömning: Hade hon rätt att klaga eller var hon en gnällspik?

Barnmorskan skrev brev till kommunen

I protokollet som du ser här intill kan du läsa hela Agnes Gustafssons brev till kommunen. Hon skriver att hon vill ha högre lön. Om du har svårt att tyda handstilen kan du få hjälp genom att klicka på ”bildinformation” (eller genom att lyssna på en uppläsning av texten?). Samtidigt som Agnes skriver har första världskriget startat i Europa. Sverige är inte med men det är brist på mat och andra varor. Kommunalnämnden skriver i sitt protokoll att de går med på att höja lönen, men inte så mycket som Agnes föreslår.

Lyssna på texten eller läs den på modernare svenska. Protokoll från Håtuna kommunalnämnd.

Håtuna kommun?

Det som idag är Upplands-Bro kommun var tidigare flera olika kommuner:

  • Håtuna
  • Håbo-Tibble
  • Västra Ryd
  • Kungsängen
  • Bro och Låssa

Kommunerna hade bildats 1863 och de tog över ansvaret för skolan och fattigvården, som kyrkan hade haft tidigare. Alla invånare som hörde till samma kyrka ingick i en socken. När kommunerna bildades fick de ofta samma indelning. År 1908 fick kommunerna ansvar för att anställa en barnmorska.

Barnmorskan bad om ledigt

Nästa gång det står om Agnes Gustafsson i kommunalnämndens protokoll är 31 maj 1918. Då ber hon om att få ta ledigt en månad på sommaren. Det får hon, på ett villkor: att hon själv fixar en utbildad vikarie, och betalar vikarielönen. Semester var inte uppfunnet ännu.

Samma höst skriver Agnes igen och ber om högre lön. Minimilönen för barnmorskor har höjts med 100 kronor per år, så Agnes hoppas att kommunen ska höja hennes lön lika mycket. Hon har också synpunkter på sin bostad, som hon får av kommunen. Hon bor i ett hus nära Håtuna kyrka. Om du klarar att läsa utdraget ur protokollet så ser du vad hon föreslår och vilka andra kommunanställda som hon jämför sig med.

Nya barnmorskor i Håtuna

Kommunen gav Agnes en liten löneökning för sista delen av år 1918. Men för nästa år ville de inte ta något beslut. I början av 1919 verkar det som att Agnes har fått nog. Hon sa upp sig och bad att direkt få en vikarie. Det blir Hildur Johansson från Stockholm som tar jobbet. Nu har kommunen höjt lönen lite, till 600 kr. Efter ett tag säger även Hildur upp sig. Hon skriver sitt brev från Stocksund och kanske är det där hon har fått ett nytt jobb? På tidningssidan här kan du se anställningsannonser för jobbet som barnmorska både i Håtuna och Stocksund. Du kan också jämföra lönerna!

Hade barnmorskorna en bra lön?

Om du hade levt på den här tiden, hade du kämpat på, skrivit brev eller försökt byta jobb? I källorna kan vi se en yrkesgrupp som kämpade för bättre arbetsvillkor och en kommun som försökte hålla kostnaderna nere. Både krig och missväxt bidrog till kristiderna.

Vi kan jämföra barnmorskornas lön med andra yrken. I tabellen ser du vad en tjänarinna och en statare tjänade. Bostad ingick i alla tre jobben. Statarna som var jordbruksarbetare fick ofta också mat från jordbruket.

Protokoll från kommunalnämndens sammanträde 1917.

Handskriven skrivstil på ett gulnat papper.

”Angående det elektriska ljuset beder jag att nämnden ser till att det blir belysning i trappuppgången i barnmorskebostaden. Lärarinnorna ha fått belysning i sina trappor. Varför då inte barnmorskan?”

Ett svartvitt vykort över en kyrka med ett par hus i närheten, fotograferat från luften.

Pilen visar huset där barnmorskan bodde på ett vykort.

En tidningssida med inringad platsannons.

Platsannons ur tidningen Jordemodern.

Ett ganska trasigt foto av en ansiktet på en ung kvinna.

Det här är en bild av Elin Nilsson. Hon började som barnmorska i Håtuna-Håbo-Tibble mellan 1919 och 1946. Hägge och Skokloster blev också en del av hennes område.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-10-17
Uppdaterad: 2024-12-04

Fundera och samtala

  1. Tycker du att Agnes Gustavsson klagade i onödan?
  2. Vilka förklaringar kan det ha funnits till att lönerna var så låga för drygt hundra år sedan?

Vad vet du om barnmorskans levnadsvillkor?

Testa dig själv!

Starta quizet

Mer från Upplands-Bro kommun

Ett svartvitt foto av fyra flickor i naturen. Texten lyder "Syskonen Lisa, Viola, Inga och Svea Axelsson".
Upplands-Bro 1910 – 1925
En svartvit bild där ett rykande ånglok ses komma in på spåret närmast kungsängens stationshus. Fyra personer står på perrongen.
Upplands-Bro 1915
Upplands-Bro 1909
En bil och flera ålderdomliga bussar uppställda framför ett villa liknande hus med flera garageportar.
Upplands-Bro 1930
En man vid en skottkärra full av tegelstenar.
Upplands-Bro
Stor demonstration i Kungsängen! Med anledning av frihetsdagen hålles Stor Kamratfest i Kungsängen Söndagen den sjunde juni kl. 12:30 eftermiddag. Samling sker vid Kungsängens järnvägsstation klockan 12 och avtågar demonstrationståget kl. 12,30 e.m. till Kungsängens festplats. Stor musikkår från Stockholm medverkar. Anmodade att tala äro: Försvarsministern Per Albin Hansson och Jordbruksministern Sven Linders. Stora festanordningar äro vidtagna. Flera basarnöjen. Vid dansbanan medverkar musikkåren till klockan 11,30. Samtliga kamrater inbjudas att deltaga i demonstrationen. Avdelningarna uppmanas att medtaga sina standar! Välkomna! Kommitterade
Upplands-Bro 1925