Hundraåriga skolminnen

Om du hade levt förr Sigtuna
För hundra år sedan fanns ingen skola i Märsta och ingen tätort heller. Skolan låg i det som då var centrum i socknen, Husby kyrkby. Hur hade din skoltid varit om du var född hundra år tidigare? Elsa, Ida och Johan vet. Med hjälp av deras berättelser kan vi leva oss in i en annan tid.

Vägen till Husby skola

På kartan här nedanför kan du se var de tre barnen bodde och var skolan låg. Det fanns ingen skolskjuts, inga bussar och ingen hade cykel. Ida var den som hade längst till skolan. Torpet som hon bodde på hörde till Steninge, så hon fick gå i en skola nära slottet först. Idag skulle vi säga lågstadiet men då hette det småskolan. Dit var det 5 km. Men för att kunna fortsätta i folkskolan (mellanstadiet) så fick hon gå nästan en mil till Husby. Hon berättar att hon ibland blev så trött så att hon somnade i diket.

Elsa växte upp på torpet Älgestavret som ligger 5 km från skolan. Hon gick till skolan i Husby från att hon var sju år gammal. Hon berättar att hon tyckte att skogen såg mörk och hemlighetsfull ut. Hon gick ensam den första biten men fick sällskap av skolkamrater när hon kom närmare skolan.

Lektionerna började klockan 9:00 och det gällde att hålla tiden. Om det var mycket snö så tog det längre tid att pulsa hela vägen. Elsa minns att både kängor och strumpor var genomblöta när barnen kom till skolan. Det fanns en kamin i skolsalen där barnen hängde alla blöta strumpor på tork under dagen. Kaminen användes också till att värma mjölken som varje barn hade med sig att dricka tillsammans med smörgåsar. Det var skollunchen och barnen åt den i kapprummet.

Husby Kyrkskola användes som skola fram till 1970-talet. De äldsta delarna är från 1697.
Foto: Udo Schröter CC BY-SA via Wikimedia Commons
Två barn och tre vuxna på trappen till ett torp.

Elsa är det minsta barnet på bilden. Hon står tillsammans med mamma Sigrid (längst till vänster) och pappa August (längst till höger) framför torpet Älgestavret. Två inneboende är också med på bilden.

Karta från år 1867

1 Husby kyrkskola.
2 Elsas hem, torpet Älgestavret.
3 Johans hem, Rolstatorp.
4 Idas hem, torpet Anderslund.

En gammal sepiafärgad karta med fyra siffror utsatta.

Hittar du Sigtuna, Märsta, Steninge, Rosersberg eller andra platser som du känner till på kartan?

Fick inte gå i skolan

Johan minns att det tog 10 minuter att springa till skolan. Han smet dit ibland trots att hans pappa tyckte att det var onödigt. Johan behövdes i jordbruket. Pappan arbetade på olika byggen och då var Johan tvungen att sköta djuren, bland annat en häst och två kor. Johan minns att han tog en kålrot från landet och åt den på väg till skolan. När han kom från fick han stryk av läraren för att han var sen och hemma fick han stryk för att han inte hann arbeta tillräckligt. De andra barnen hade smörgåsar med sig till lunch men Johan hade ingenting.

Gympa i klassrummet

Så här minns Elsa: ”Gymnastiklektionerna hölls på ett lite annorlunda sätt. Då barnen skulle ha gymnastik fick de ställa sig i gångarna mellan bänkarna. Läraren öppnade fönstret. Sedan var det: Armarna uppåt sträck! Knäna böj! Det fanns inte någon gymnastiksal och inte några gymnastikkläder heller. Så när man hade gymnastiserat färdigt var det egentligen bara att stänga fönstret och sätta sig ned i bänkarna igen.”

Ledigt för att arbeta

Skolan pågick måndag till lördag med uppehåll för jul- och sommarlov. En dag i månaden var det skurlov. Då storstädades skolan. På vanliga skoldagar skötte eleverna om skolan. De sopade och bar in ved till kaminen. På hösten var det potatislov i tre dagar. Då var alla elever lediga för att hjälpa till med att ta upp potatis. Antingen arbetade de hemma eller hos någon annan familj.

Ida som hade en mil till skolan arbetade hos trädgårdsmästaren på Steninge när hon kom hem. Och Elsa minns att det var en hel del läxor att göra och att de tog upp en stor del av söndagarna, veckans enda lediga dag. När barnen kom till skolan på måndagen så ställde de upp på led. Läraren kontrollerade sedan att de var rentvättade. Eleverna gick in i klassrummet men satte sig inte förrän läraren gav klartecken. När de svarade på frågor reste de sig och stod upp bredvid bänken. Den som inte kunde sin läxa fick sitta kvar efter skolan och läsa.

Omkring år 1968 började de flesta skolor med lediga lördagar. Idag har du rätt till gratis lunch i skolan. Du får skolskjuts om du bor långt bort och våld används inte längre som uppfostran.

Torparbarnens berättelser
Personerna som berättat om sin tid i Husby skola är:

Ida Edbom född år 1895. Anderslund

Elsa Engholm född år 1913. Älgestavret

Johan Herbert Rask född år 1907. Rolstatorp

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-06-03
Uppdaterad: 2024-08-16

Fundera och samtala

  1. Hur gammal är man idag när man kan börja gå själv till skolan?
  2. Vilka är de tre största skillnaderna mellan din skolgång och de tre barnens i texten?
  3. Kan du se några likheter mellan skolan nu och då?
  4. Texten bygger på intervjuer med de tre barnen som gamla? Vilka fördelar och nackdelar finns med den sortens källa?
  5. Tror du att skolan kommer att förändras lika mycket de kommande 100 åren?

Vad vet du om skolan för hundra år sedan?

Starta quizet
Tyresö 1970
Två kvinnor står på knä och tvättar i en vak i isen strax intill land. Ett barn står bredvid. En kvinna står vid en träbalja och håller en kanna i handen.
Nacka 1920
Ett tryckt kontrakt med viss fält ifyllda för hand, t.ex. datum och personer.
Tyresö 1869
Huddinge 1905
Ett torp med ingenbommade fönster.
1980