Mina Strid – ett kvinnoliv i Nynäshamn

Om du hade levt förr Nynäshamn
På fotot ser vi en kvinna som mjölkar en ko. Bilden är tagen omkring år 1900 vid en havsvik som idag är en asfalterad del av Gotlandsterminalen. Journalisten Helene Skogrund har spårat kvinnan som heter Mina Strid i arkiven.

En bild från Nynäshamns barndom

Bilden med den mjölkande pigan Wilhelmina ”Mina” Strid finns i Nynäshamns bildarkiv och är med all sannolikhet från år 1899 eller 1900 – alltså mitt i den händelserika period runt förra sekelskiftet då samhället Nynäshamn började växa fram. Att mjölkerskan på bilden hette Mina Strid har bildarkivet haft uppgift om länge. Det finns också flera andra bilder på henne i arkivet. Men vem var hon?

Svartvitt fotografi, en kvinna mjölkar en ko på stranden, i bakgrunden ligger en uppdragen roddbåt.

Mina Strid och Maria Dorotea Carolina Wallis med Skogshyddans ko.

Den här texten från Nynäshamns Posten publiceras med tidningens tillstånd. Den är skriven av Helene Skoglund som har gjort efterforskningarna om Mina Strid.

Kyrkböckerna berättar

I kyrkböckerna från det gamla Nynäshamn, som då tillhörde Ösmo församling, står Mina noterad med sitt dopnamn Anna Wilhelmina Karlsson. Hon föddes på skärgårdshemmanet Rassa år 1866, samma år som ståndsriksdagen avskaffades och ersattes med tvåkammarriksdag. Men det brydde sig nog hennes föräldrar inte så mycket om. De var skärgårdstorpare och hade ändå inte rösträtt.

Familjen skulle inte få det lätt, visade det sig. Fadern dog endast 38 år gammal i ”njursjuka” år 1874 när Mina bara var åtta år. Mamma Anna Kristina bodde kvar i Rassa med barnen i tio år till.

Under den tiden hann den äldsta dottern i familjen – Minas storasyster Fredrika – få en son utan att vara gift. Men pappan var känd, drängen Gustaf Anders Andersson i Uppeby. De två gifte sig. Han blev senare arrendator på gården Slätta inte långt därifrån. Storasystern och svågerns i Slätta skulle sedan spela en stor roll i Wilhelminas liv.

Ett hus i vinkel på en kulle. Några panelbrädor har lossnat och ligger i en hög framför huset. Sommar.

Gården Slätta, på 1950-talet innan den revs.

Livet som piga

När mor Anna i Rassa dog år 1884 flyttade 18-åriga Mina och hennes två bröder Karl Gustaf (16 år) och Johan Alfred (11 år) hem till Fredrika. De står noterade som ”piga”, ”dräng” och ”tjänstegosse”.

Fyra år senare var det dags för Mina att ta tjänst någon annanstans. 22 år gammal, år 1888, flyttade hon och tjänstgjorde som piga i Nyble hos komminister Viktor Appelbom. Där blev hon dock inte kvar så länge. År 1889 kom hon tillbaka till Slätta – gravid. Precis som sin syster födde hon barnet utan att vara gift, en liten flicka som döptes till Anna Eugenia. Mina skulle så småningom ge alla sina döttrar andranamnet ”Anna” efter sin egen mor i Rassa.

Få barn utan att vara gift – skamfyllt men inte förbjudet

Fram till 1864 var utomäktenskapligt sex straffbart i Sverige. Kvinnorna fick leva med konsekvenserna när de blev med barn, men både de och männen drogs också inför rätta och dömdes till böter – om de var ogifta. Var de gifta på varsitt håll kunde straffet bli allvarligare. Brottslingarna fick också ett kyrkligt straff som ofta innebar att de skulle bekänna sina synder inför församlingen, på pliktpallen i kyrkan.

Jakten på barnafadern var ofta tuff. Under 1600- och 1700-talet måste jordemödrar, barnmorskor och andra kvinnor som hjälpte till under födseln pressa den ogifta kvinnan att erkänna vem fadern var under förlossningen.

Men det här hade förändrats när Mina födde barn under slutet av 1800-talet. Visst var det fortfarande skamfyllt, men det var inte straffbart. Och hon var långt ifrån ensam om sin situation.

År 1889 var Mina alltså 23 år och ogift mor. Hon bodde kvar på Slätta under några år och hade sin dotter Eugenia hos sig. År 1893 fick hon ytterligare en dotter utom äktenskapet – Anna Linnéa – och några år senare, 1897, sonen Nils Gustaf. Men han gick samma öde till mötes som många andra småbarn på den här tiden, och dog två år gammal – av en förkylning.

En gulnad karta med Nynäshamn, Rassa och Slätta inringade.

På kartan från början av 1900-talet ser du både Nynäshamn och de andra platserna som Mina Strid bodde på.

ett svartvitt foto. Ett ensamt hus ligger vid vattnet omgivet av skog. På en klippa står en kvinna.

Huset på bilden är Skogshyddan. Det byggdes innan staden Nynäshamn och står fortfarande kvar.

Ett av Nynäshamns första hus

Samma år som lille sonen dog 1899, fick 33 åriga Mina tjänst som piga hos skogsförvaltaren på Nynäs gods; Simon Plazikowski. Nu är vi alltså tillbaka till bilden med kon.

Plazikowski bodde med sin familj i det gula huset Skogshyddan, som han hade låtit bygga 1889. Det ligger kvar på sin plats mitt emot färjeterminalen. Skogsförvaltarens fru hette Maria Dorotea Carolina Wallis och det är hon som står bredvid kon och Mina på bilden.

År 1900 fick Wilhelmina ytterligare en utomäktenskaplig dotter; Ruth Anna Maria. Inte vid något tillfälle står några pappor till Minas barn nämnda i kyrkböckerna.

Fotografiet med kon måste alltså vara från år 1899 eller 1900 när Mina var piga på Skogshyddan. Var det sommaren 1899 satt hon kanske där och tänkte på sin lilla tvååring Nils Gustaf som hade dött i februari. Är bilden tagen sommaren 1900 var Mina gravid. Den 28 september 1900 födde hon sin lilla Ruth. Men efter den korta tiden hos Plazikowski skulle Minas liv förändras. Kärleken verkar ha flyttat in.

Mina gifte sig med drängen

Mina var tillbaka på Slätta, och den 2 november 1900 kom den 25-årige Anders Fritiof Johansson (född i Jönköpings län) för att arbeta som dräng. Den 28 december 1900 gifte de sig, 34-åriga Mina och den nya drängen. Hennes yngsta dotter Ruth var då bara tre månader gammal.

Här får vi också förklaringen till efternamnet Strid. Fritiof är noterad som ”före detta gardist” och har soldatnamnet ”Strid”.

Kanske behövde de varandra lika mycket. Hon med sina oäkta barn och han med en annan hemlighet. I mantalsboken för Svea livgarde står noterat vid Fritiofs namn: ”Å straffanstalt”. Fritiof kanske behövde en omstart på en annan plats.

Fyra kvinnor klädda i ytterkläder och hattar.

Mina med sina döttrar omkring 1915.

Tillbaka i Nynäshamn

År 1901 verkar Mina och maken ha bosatt sig i det snabbt framväxande samhället Nynäshamn. Nu var järnvägen invigd och 1902 startade den reguljära färjetrafiken mellan Visby och Nynäshamn. Fler och fler hus började att byggas. Fritiof var en av dem som gjorde grovarbetet. Han är under tiden i Nynäshamn noterad som ”arbetare”. År 1940 – vid 65 års ålder – står han noterad som ”stenarbetare”.

Alla barnen fick dock inte följa med vid flytten från Slätta. Minas döttrar Eugenia och Linnéa blev kvar som fosterbarn hos storasyster Fredrika. I april 1901 dog minstingen Ruth, och så småningom fick Mina och Fritiof två gemensamma barn. År 1903 sonen Karl Oskar Fritiof och 1905 dottern Greta Kristina. I bildarkivet finns flera foton från när Mina fyller 60 år 1926. På den ena står familjen utanför ett hus med Mina och de tre döttrarna längst upp. Kanske är det samma hus som familjen bodde i år 1940, som kallas ”Stadsäga 692” och som då hade adressen Järnvägsgatan 3? Huset låg i området kring järnvägsbron vid Svandammsparken.

Granne med stadens fotografsystrar

I samma område bodde också sonen Karl Oskar Fritiof med sin familj på Gökvägen 2, på samma adress som fotoateljén Atelier Ekegren. Kanske är det därför Mina ser så glad ut på bilderna? Hon fotograferades ju av några hon kände, grannarna och systrarna Helga och Ida Andersson på Ateljé Ekegren.

Wilhelmina dog den 8 april 1947. Döttrarna Eugenia och Linnéa flyttade båda till Västerhaninge. Sonen Karl Oskar Fritiof bodde kvar i Nynäshamn och år 1950 bodde han kvar på Gökvägen. Idag finns gatan inte kvar.

Svartvitt foto där Mina sitter i en salong omgiven av blombuketter. Trasmattor på golvet, medaljongtapet, väggur och tavlor på väggen.

Mina på sin 60-årsdag 1926.

Svartvitt familjefoto där 18 personer står uppställda framför ett trähus.

Mina med sin stora familj på 60-årsdagen 1926.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2025-01-17
Uppdaterad: 2025-03-27

Fundera och samtala

  1. Ett liv innehåller både glädje och sorg. Vilka tror du var Mina Strids största sorger och glädjeämnen?
  2. Vad i Minas liv är typiskt för sin tid?
  3. Finns det några av Minas levnadsvillkor som är desamma som för dig?
  4. Mina Strids liv var både vanligt och ovanligt. På vilket sätt?

Vad vet du om Mina Strid?

Starta quizet

Levnadsvillkor på landet

Svartvitt foto av Maria i det ålderdomliga köket med vedspis.
Botkyrka
Svartvitt foto av en man i hatt, väst och mustasch. Han håller en hink i ena handen och en hacka i den andra. I bakgrunden syns ladugård och en ålderdomlig lastbil.
Tyresö 1959
Svartvitt foto av en kvinna och ett barn vid en handpump med hink.
Sigtuna 1910
Två barn och tre vuxna på trappen till ett torp.
Sigtuna 1920