Nybyggare i Viggbyholm

Om du hade levt förr Täby
Det har gått över hundra år sedan de två flickorna fotograferades framför kiosken i vid Viggbyholms station. Irma och Britta var bland de första som flyttade till den nya villastaden.

Viggbyholm år 1922

År 1922 var Viggbyholm inte mycket till villastad eller förort. Tågstationen hade funnits i lite mer än tio år och några få villor hade byggts i närheten. Ner mot Stora Värtan var det ganska gott om sommarstugor. Där kunde man också ta ångbåten till stan. Det mesta av marken runt stationen och Viggbyholms gård var fortfarande åker och äng. Jordbruket pågick som vanligt.

Vilka var de?

Irma Gotttfriedz familj flyttade in i det första huset som byggdes i Viggbyholm, Karlsholm. De bodde till att börja med i en lägenhet i det stora trähuset som låg nära stationen. Efter ett tag byggde de ett eget hus precis bredvid. Där inrättades den första telefonstationen. På ett foto från 1910 syns båda husen och stationshuset. Irmas mamma Hildur skötte telefonväxeln och pappan var ansvarig för ortens poststation. Man kan ana att Irmas föräldrar hade bra koll på vilka som bodde på orten. Säkert visste hon själv också vilka som bodde i vart och ett av husen i Viggbyholm.

Britta Rylanders familj bodde på övervåningen i stationshuset eftersom pappa Hjalmar var stationens föreståndare. Familjen kom från Häverö till Viggbyholm 1908.

Om du hade bott i Viggan för hundra år sedan

De gamla bilderna som finns i Täby hembygdsförenings arkiv berättar om några av de första som flyttade till den nya Villastaden. Kan vi leva oss in i hur det var? El fanns tidigt men användes mest till lampor. Husen värmdes upp av kaminer och kökets spis. Där eldades det ständigt för att värma vatten och laga mat. Vatten hämtades i en brunn på gården. Toalett inomhus var lyx. De flesta hade utedass.

Så här berättar Hugo Karlsson som bodde på Vestavägen 2. Intervjun är från 1968:

Det fanns ingen sophämtning, så köksavfall och sånt där fick man gräva ner i en lövhög.

Likaså med latrinkärl. Det var heller ingen som hämtade. Det fick man slå i den där lövhögen och blanda. Man fick se till att inte något avloppsvatten rann i dikena för det lutade illa då. – Jag var ju stationskarl och när jag gick hem efter sista tåget hade kommit, fick jag släcka ljuset (gatubelysningen). Själv fick jag gå i mörker.

Citaten är återgivna i Täby hembygdsförenings årsskrift nr 22 om Viggbyholm

Skolan hade plats för 57 barn. Men det gick 87 där. De flesta var från Viggbyholm. Ingenting tydde på att barnen skulle bli färre när allt fler bosatte sig i Viggbyholm, så en ny skolan stod högt på önskelistan.

När det var dags för konfirmation så gick alla och läste i kyrkan. Viggbyholm hörde till kyrkan i Täby (nuvarande Täby kyrkby). Att gå genom skogarna dit var säkert ett äventyr. Efter konfirmationen räknades man som vuxen. På söndagarna åkte nog många till kyrkan med tåget eller häst och vagn. De första bilarna började synas på 1920-talet men bara ett fåtal familjer hade sådana.

Ständigt nya Täbybor

Viggbyholm växte. Täby kyrkby var fortfarande det största villasamhället i Täby och Roslags-Näsby växte snabbare med fler permanent boende. Kommunens centrum försköts långsamt till de östra delarna. År 1926 invigdes nya stora skolor i både Viggbyholm och Näsby. Idag är de utbyggda men ligger på samma platser och heter Viggbyskolan och Ytterbyskolan.

Viggbyholms utveckling kom av sig lite på grund av den ekonomiska krisen på 1920-talet men orten växte ändå och blev större med fler människor.

Två flickor står uppställda framför en kiosk med pyramidformat tak på detta svartvita foto. På kiosken står skrivet: Tidningar, böcker, vykort, choklad, Tobak, Vatt....

Irma Gottfriedz och Britta Rylander.

Ett svartvitt foto med ett fåtal hus, åkrar och stängsel.

I huset närmast bodde Irma. Till vänster går järnvägen och stationshuset skymtar.

Svartvitt foto. Den lilla flickan står tillsammans med sin uniformsklädda pappa på trappan till stationshuset. På dörren bakom dem står det "väntsal".

Britta med sin pappa stationsföreståndaren.

Ett svartvitt foto av stationshuset. Två järnvägsspår i förgrunden. Två män och en kvinna står framför huset och en liten flicka sitter på trappan.

Viggbyholms stationshus. Britta sitter på trappan.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-12-16
Uppdaterad: 2025-02-27

Fundera och samtala

  1. Tror du att Irma och Britta hade en starkare koppling till orten där de bodde än vad du har? Eller en svagare koppling?
  2. Vilka historiska förklaringar kan finnas till förändringar i relationerna mellan bostadsort och invånare?

Vad vet du om att vara nybyggare i Viggbyholm på 1920-talet?

Starta quizet

Relaterat källmaterial

Reklam för att köpa tomter i Viggbyholm, Täby 1922
Täby 1922
Kungörelse angående avloppsledningar inom Täby, Näsby och Viggbyholms villasamhällen. Jämlikt paragraf 53 i Hälsovårdsstadgan av den 19 juni 1919, och med stöd av paragraf 49 samma stadga, förbjudes härmed användandet av sådan avloppsledning, som utmynnar i öppet dike. Avloppsledning skall istället före 1 juli 1920 ledas till en sluten uppsamlingsbrunn, som skall vara så beskaffad att den ej genomsläpper orenligheten. Råd och upplysningar angående sådan uppsamlingsbrunns anläggande och utförande lämnas i Täby av E. Lindroth, i Näsby av A Åkesson och i Viggbyholm av Th Andersson. Där avloppsledning nu utmynnar i öppet dike, ålägges respektive tomtägare att omedlebart, senast före den 15 maj detta år, rensa diket samt borföra där befintlig orenlighet. Uraktlåtenhet att ställ sig ovanstående förbud och åläggande till efterrättelse medför, enligt Hälsovårdsstadgans paragraf 52, böter från 5 till och med 1000 kronor. Täby den 27 april 1920. Undertecknat Täby Hälsovårdsnämnd, Elis Lindroth, ordförande.
Täby 1920
Ett svartvitt vykort med den ljusa skolbyggnaden i sten och två våningar på en höjd.
Täby 1929
Ett svartvitt foto av en kvinna med spark och hund på ett snöigt fält. I fonden ligger två stora hus.
Täby 1922
Svartvitt foto av en liten stuga.
Täby
Ett svartvitt foto av 11 personer i en verkstad. Fyra är kvinnor, samtilga ser ganska unga ut och minst två är barn.
Täby 1929
Ett svartvitt foto på en ångbåt med texten Viggbyholm.
Täby
En karta som visar Roslagsbanans järnvägsnät i rött och hur det sträcker sig genom hela Roslagen.
1936 – 1936