Nu & då vid Viggbyholms station

Okategoriserade Täby
Flygfotot visar Viggbyholms järnvägsstation år 1936 och samma vy idag som den ser ut i Google Earth. Här ser vi några av ortens första hus.

Viggbyholms tågstation

Stationen i Viggbyholm var först bara en hållplats för gods men öppnade för persontrafik år 1903. Marken tillhörde Viggbyholms gård och nu började markägarna bli intresserade av att sälja tomter istället för att odla på marken. Området på bilden kallades Viggbyholms Norra Villastad. Söder om stationen låg Viggbyholms trädgårdsstad. Men Viggbyholms förvandling från landsbygd till förort gick långsamt.

De första husen

Mitt i bilden från 1936 syns ett ljust fält. Strax under det ligger ett av Viggbyholms äldsta hus. Det är Jaktvillan Katrineberg. Den flyttades hit år 1909 från Kräftriket vid Brunnsviken, där det byggdes första gången år 1838.

Foto här intill visar utsikten från Jaktvillan. Vi ser en kvinna på spark och elledningar i luften. Det öppna gärdet på bilden är idag fyllt med radhusen som du ser på bilden från Google Earth.

Det är långt mellan husen som står placerade mitt på rejält stora skogiga tomter. Det var förbjudet att hugga ner fler träd än vad som behövdes för att göra plats för huset. Idag ryms det ofta tre villor på en så stor tomt.

Huset till höger i bilden är Karlsholm, det första huset som byggdes i Norra Viggbyholm. De flesta hus var inte alls så stora och pampiga.

Mest sommarstugor i Viggbyholm

Viggbyholm växte men det dröjde ganska länge innan det började likna en den förort som det är idag. Reklamen för att köpa en tomt i Täby betonade alltid att det var till landet man skulle flytta. De flesta som nappade på erbjudandet byggde enkla sommarstugor här. År 1919 fanns det hus på 69 av tomterna i Viggbyholm men det vara bara 21 av husen som hade någon permanent skriven på adressen.

Dåliga vägar

Vägarna mellan husen i Viggbyholm var länge som breda stigar, ofta fyllda av lera. De boende la ut plankor i kanterna att gå på för att inte sjunka ner och förstöra skorna. Vägarna var villaägarnas ansvar men många Viggbyholmare bodde bara här på sommaren. De ville inte lägga pengar på bättre vägar. De hade ju skaffat sommarstuga för att komma bort från stenstaden!

Ett svartvitt foto av en kvinna med spark och hund på ett snöigt fält. I fonden ligger två stora hus.

Utsikt från jaktvillan 1922. Ledningarna i luften visar att husen hade el. Vatten, avlopp och sopor tog varje villa han om på sin egen tomt.

Svartvitt foto av en liten stuga.

Sommarstugor som den här var vanliga i Viggbyholm. Idag är de ersatta med större villor för permanent boende.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-12-09
Uppdaterad: 2024-12-20

Fundera och samtala

  1. Vad tycker du behöver finnas för att ett ställe på landet för att du ska kalla det för förort?
  2. Tror du att Viggbyholms hade sett annorlunda ut ifall det inte hade byggts en station där i början av 1900-talet?

Vad vet du om Viggbyholm?

Starta quizet

Fler foton från Täbys historia

Ett svartvitt flygfoto. Till höger syns järnvägsspår och i resten av bilden utspridda villor.
Täby 1936
Svartvitt flygfoto med järnväg som går genom ett öppet landskap med enstaka villor.
Täby 1936
Ett svartvitt foto med en villa i förgrunden och ett höghus längre bort.
Täby 1972
Ett svartvitt vykort med den ljusa skolbyggnaden i sten och två våningar på en höjd.
Täby 1929
Barnen uppställda framför skolhuset med läraren i hatt i centrum.
Täby
Ett svartvitt foto av en lärarinna i hatt med sina skolbarn framför den lilla skolbyggnaden.
Täby 1905
Ett svartvitt foto av en träskola där några pojkar gräver på skolgården och en kvinna står i en ring tillsammans med en grupp flickor som tittar mot kameran.
Täby 1908
Utsikt från en balkong. Vyn domineras av en stor parkeringsplats och på balkongen växer blommor i en låda.
Täby 1967 – 1975