Vet du vad en lokomobil är?

Industrialisering Sigtuna
En rykande bullrande maskin kunde ses i trakten kring Steninge, Valsta och Märsta på 1910-talet. Hur hamnade den där och vad var det egentligen för otymplig maskin?

Godsägaren, K Östen Schauman på Steninge högg ner mycket skog, bland annat för att få ved till uppvärmningen av slottets stora växthus. Där odlades växter som såldes i hela Stockholmsområdet.

Till sin hjälp skaffade han en lokomobil. Det var en ångmaskin på hjul. Som ett ånglok men utan järnvägsspår. Han använde lokomobilen för att frakta timmer till Märsta station. Men många klagade på fordonet. Den körde sönder vägarna som de andra gårdsägarna ansvarade för att underhålla.

Steninges lokomobil kunde köra själv men andra lokomobiler behövde hästar som drog motorn till platsen där den behövdes. Ångmaskinen kunde till exempel användas i skogen för att driva en såg. Lokomobiler drev också pumpar och tröskverk.

Ångmaskiner var de första motorer som användes i jordbruket redan på 1800-talet. De byttes sedan ut mot bättre motorer som inte använde kol utan gick på bensin, diesel, andra oljor eller el. När gummidäcken uppfanns så kunde traktorerna rulla lättare på olika underlag.

Lokomobilen är på väg upp på ett en vagn på gimmidäck. Lokomobilen har kala stålfäljar, inga däck.

Lokomobilen

Lokomobilen står på ett lastbilsflak på detta svartvita foto.

Steninges lokomobil har körts upp på en vagn. Vagnen har luftfyllda gummidäck och tar sig nog fram lättare än lokomobilen med sina nakna fälgar.

Lokomobilen står på en väg men två vagnar har tippat och en av dem ligger i diket.

Släpet som lokomobilen drar har vält. Det ryker svagt ur ångmaskinens skorsten och hjulen är nästan lika höga som mannen som står bredvid.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-06-03
Uppdaterad: 2024-08-14

Fundera och samtala

  1. Hur tror du att nedhuggna träd fraktades före lokomobilen?
  2. Vilka tankar och känslor tror du att den nya tekniken gav människor?
  3. Vilka likheter och skillnader kan du se i synen på ny teknik idag och för hundra år sedan.?

Vad vet du om lokomobilen?

Starta quizet

Fordon

En gammal lastbil med stora mjölkkannor i metall. Några hänger från bilen.
1924
En svartvit bild av det lilla stationshuset där ett rykande ånglok åker på rälsen bortom huset. Bilden är ett vykort och har en text skriven i nederkanten "Nynäs hafsbad. Järnvägsstationen."
Nynäshamn 1910
Svartvitt foto av det första eldrivna tåget på Nynäsbanan. En lokförare tittar ut från förarhytten, bredvid tåget står en grupp män.
Nynäshamn 1962
Ett svartvitt foto av en gammal bil som kör på en lerig väg.
Sigtuna 1927
Sigtuna 1931
Nynäshamn 1900 – 1930
Svartvit interörbild som visar vagnens stolar som står löst på golvet, hatthyllorna, gardinerna och en träpanel på väggen av vagnens kortända.
1901