Fullerstagruppen

Fullersta bio byggdes redan 1933 och är ett vitt hus med putsad fasad i närheten av Fullerstaparken. Till en början låg en biograf på övervåningen och en konsumbutik (mataffär) på undervåningen. I huset har flera olika kulturverksamheter funnits under åren och från 1970-talet och fram till 1990 var Fullerstagruppen baserad där.
Aktivism Huddinge

En skiva från Fullersta

Fullerstagruppen startade under slutet av 1970-talet när proggen och punken var nya och radikala rörelser. Gruppen höll till på andra våningen i bions tidigare lokaler. En beskrivning av deras verksamhet kan man hitta på omslaget till samlingsskivan ” 302:an från Fullersta – musik från Fullerstagruppen” som kom ut 1980:

”Fullersta är ett ställe där vi sen några år har en allaktivitetsförening. Det kan vara rätt ballt där ibland, folk pysslar med allt möjligt, som vävning, foto, växtfärgning, affishtryckning, elektronikpul, fikande och allt möjligt. Det är öppet hus med fik- och ibland musik på söndagskvällarna. Allt detta i syfte att bl.a bryta ned elitkulturens förlamande grepp om befolkningen.”

På skivan medverkar några band som höll till på Fullersta Bio, bland andra Hela Baletten, Trots Allt och Hela Huset Skakar.

Punken går sin egen väg

De flesta känner nog till att punkare klär annorlunda mot modet i deras samtid. Med hjälp av kläder och musikstil gjorde de uppror mot normer och värderingar i samhället. Om du läser citatet från Fullerstagruppen så ser du att gruppen också var aktiva på andra sätt än att släppa skivor. Punkare och proggare hade en DIY-kultur (do it yourself). De tog det de ville få gjort i egna händer och gjorde det på sitt eget vis. De startade band, arrangerade egna spelningar, gjorde egna tidningar (fanzines) och affischer. De bytte eller sålde kassetter för att sprida sin musik. Några bildade till och med egna skivbolag. Det fanns en demokratisk tanke i DIY-kulturen, att alla skulle få uttryckas sig och spela, sjunga, måla och skriva – inte bara en lite grupp elitmänniskor som gått långa utbildningar.

En plats för unga av unga

På Fullersta bio var det ungdomarna själva som bestämde. Idag finns det inte speciellt många platser kvar där ungdomar helt självständigt styr aktiviteterna men under Fullerstagruppens år i gamla bion var det fortfarande ganska vanligt.

Runt om i Sverige har det funnits många liknande platser där ungdomar har engagerat sig i kulturaktiviteter. Ofta hade de inget stöd från vuxna. Deras aktivism i föreningar och ungdomsgårdar är en viktig del av musikhistorien.

Fullersta bio fotograferad 1985. Foto: Ingvar Lundkvist

Skivomslag som visar en tecknad bild av en buss och flera bandnamn

Omslag till samlingsskivan 302:an från Fullersta – musik från Fullerstagruppen i Huddinge

Medlemmar i Fullerstagruppen står uppradade utanför Fullersta gård.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-03-14
Uppdaterad: 2024-08-16

Fundera och samtala

  1. Vad hindrar dig från att skapa kultur idag?
  2. Tror du att den tekniska utvecklingen har gjort det lättare eller svårare att skapa kultur och nå andra med den?

Vad vet du om Fullerstagruppen?

Starta quizet

Källor som berättar om föreningsliv

En sida ur gammal handskriven årsberättelse med snirklig handstil.
Nynäshamn 1904 – 1905
Gruppbild, de sju orkestermedlemmarna ömsöm sitter, ömsom står uppställda med sina instrument i händerna.
Nynäshamn 1911
Interiörbild, gruppfoto i logens lokal med sittande och stående finklädda kvinnor, barn och män. I bakgrunden banderoll med texten "Från God Wiljas Basar i Nynäshamn 17 18 april 1915".
Nynäshamn 1915
Ett uppslag i liggande format med lista på handskrivna bokningar i snirklig handstil.
Nacka 1912
Ett hus med torn på ett berg.
Nacka 1910 – 1921
Skylt med texten: Vi vill ej se Mälaren genom ett nyckelhål. Inga hus vid Mälaren. Stoppa Byggplanen. Skyltens har en teckning av ett nyckelhål, igenom vilket vattnet skymtar mellan två höghus.
Huddinge 1970 – 1975
12 personer, varav en i barnvagn vid herregårdens flagnade fasad med igenspikade dörrar. Några har satt sig i gräset med kaffetermosar.
Huddinge 1970 – 1975
Ett svart-vitt fotografi visar tolv kvinnor som står på flaket till en lastbil. Över dem hänger en fana och på lastbilens sidor sitter affischer.
Täby 1934