Smedernas spår i Stenhamra

Industrialisering Ekerö
I stenbrottet i Stenhamra arbetade hundratals män med att hugga gatsten till Stockholms gator. Smederna jobbade med att slipa verktygen. Ett foto, en bok och ett brev berättar mer.

Tre smeder på bild 1906

Pojken i mitten är Sven Låås och född år 1891. Då kan du räkna ut hur gammal den yngsta av de tre semederna var när bilden togs. Han hade redan övat på yrket under flera år tillsammans med sin far, August Låås till höger. Sven hade en äldre bror: Sigurd Låås, som 1959 gav ut en bok där han berättade sina minnen från Stenbrottet.

Smedjan var en samlingsplats

Sigurd Låås arbetade också i smedjan när han var ung pojke men flyttade senare till Stockholm. Smederna hade bra koll på de andra arbetarna. Alla stenhuggare kom nämligen till smedjan regelbundet för att vässa sina verktyg. De fick betala själva för slipa och vässa sin borrar, spett och yxor. Arbetarna ägde själva alla redskap. Om de var i gott skick så gick det lättare att hugga sten och det blev mer pengar i fickan eftersom man fick betalt per sten.

Stenhuggarebyn blev sommarboende

När Stockholms Stad lade ner stenbrottet år 1937 revs smedjan och många andra byggnader. Men bostadshusen blev kvar. Staden ville inte tvinga bort dem som hyrde bostäderna. Eftersom standarden var låg så användes allt mer som sommarbostäder. Ännu idag är det många av sommargästerna som är släktningar till stenhuggare.

Gömda kärleksbrev

En av sommargästerna hittade en gång några brev som var gömda i ett rum på vinden i det som kallades ”nya huset”. Breven var skrivna av Smed-Anton. Det är han som står till vänster på bilden. Så här skrev han:

Till min älskade lilla Regina. Tack min söta, rara, älskade lilla. Många varma kyssar igen dig då min söta lilla vän som är så söt och älskvärd mot sin vän Anton som älskar dig utav allt mitt hjärta, lilla snälla Regina.

Anton gifte sig senare med Regina och de fick tio barn ihop.

Anton, Sven och August arbetade i smedjan år 1906.

Nya huset. Arbetarbostäder i Stenhamra. Foto: Martina Berglund, Stockholms läns museum 2012. CC BY.
Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2023-12-22
Uppdaterad: 2024-01-18

Instuderingsfrågor

  1. Tror du att kärlek och förälskelse kändes på samma sätt förr som idag?
  2. När tycker du att barn är lagom gamla för att börja arbeta?

Testa dig själv!

Starta quizet

Foton från industrier

En man med keps böjer sig ner för att välta ut innehållet i en stor behållare.
Upplands-Bro 1930 – 1940
Fem män och en häst som drar en vagn med gatsten.
Ekerö 1930
Ekerö 1910 – 1910
Svartvitt foto av en fabrikshall där män arbetar vid maskiner med drivremmar som går upp i taket.
Nacka 1920 – 1929
Nacka 1920 – 1929
1930
Sju män i skärmmössor arbetar vid olika maskiner i verkstaden.
Norrtälje