Tegel från Upplands Bro byggde samhället

Industrialisering Upplands-Bro
Ett samhälle är byggt av många olika saker. Du kanske har hört uttrycket “samhällets byggstenar” tidigare? Det är en liknelse som betonar det viktigaste som samhället består av. Oftast menar man saker som lagar, skatter, yttrandefrihet eller tillit mellan människor. Den här artikeln tar samhällets byggstenar bokstavligt: Här kommer en historia om tegelstenar – som byggde husen i samhället!

Tegelbruket

Männen och pojkarna som arbetar på Brogårds tegelbruk i Upplands Bro har ställt upp sig till fotografering. Att jobba i ett tegelbruk var ett tungt arbete. Tegel består av lera, sand och sågspån som pressas in i en form och sedan bränns i en ugn. Det äldsta teglet gjordes för hand. Arbetaren slevade i leran i formarna, pressade ur luft och jämnade till. Under 1800-talet och 1900-talet blev tillverkningen allt mer mekaniserad och maskiner skötte fler arbetsmoment. Men fortfarande bestod en stor del av arbetet i att lyfta tungt och att hantera temperaturer upp mot 1000 grader.

En man vid en skottkärra full av tegelstenar.

Arbete vid tegelbruk i Bro, Upplands Bro.

Stor efterfrågan på tegel

Under industrialismen växte städerna växte så det knakade. Stockholms kommun ökade från 100 000 till 800 000 invånare på hundra år, mellan 1860 och 1960. Stadsbefolkningen behövde bostäder. Det gick åt mycket tegel till alla nya hus och många efterfrågade byggstenar från tegelbruken i Upplands Bro. Brogårds tegelbruk tillverkade ungefär fem miljoner tegelstenar om året när affärerna gick som bäst på 1940-talet tillverkades där ca fem miljoner tegelstenar om året.

Tegelbruken läggs ner

Efter andra världskriget blev betong ett allt vanligare byggmaterial. Det gick att gjuta i större stycken, vilket gjorde att bygget gick snabbare. Då började det gå allt sämre för tegelindustrin. Brogårds tegelbruk lade ner sin tillverkning 1966. Då hade alla de andra tegelbruken i Upplands Bro gjort samma sak redan. Idag byggs de allra flesta hus av betong. Så kanske är det betong vi menar, när vi pratar om samhällets byggstenar?

Arbetarna på Bro gårds tegelbruk är uppställda för fotografering. Några av dem är fortfarande barn. Vilka tror du är under 18 år och vem tror du är yngst?

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2022-12-02
Uppdaterad: 2023-01-02

Fundera och samtala

  1. Vad var orsakerna bakom tegeltillverkningens uppgång och fall i Upplands Bro?
  2. Vilka faktorer gjorde att Brogårds tegelbruk startade just i Upplands Bro?

Vad kan du om tegel?

Testa dig själv.

Starta quizet

Fler källor från Upplands-Bro

Upplands-Bro 1930
En man med keps böjer sig ner för att välta ut innehållet i en stor behållare.
Upplands-Bro 1930 – 1940
Stor demonstration i Kungsängen! Med anledning av frihetsdagen hålles Stor Kamratfest i Kungsängen Söndagen den sjunde juni kl. 12:30 eftermiddag. Samling sker vid Kungsängens järnvägsstation klockan 12 och avtågar demonstrationståget kl. 12,30 e.m. till Kungsängens festplats. Stor musikkår från Stockholm medverkar. Anmodade att tala äro: Försvarsministern Per Albin Hansson och Jordbruksministern Sven Linders. Stora festanordningar äro vidtagna. Flera basarnöjen. Vid dansbanan medverkar musikkåren till klockan 11,30. Samtliga kamrater inbjudas att deltaga i demonstrationen. Avdelningarna uppmanas att medtaga sina standar! Välkomna! Kommitterade
Upplands-Bro 1925