Skolan i mitten av Täby

Om du hade levt förr Täby
Om du hade varit skolelev i Täby på 1800-talet så hade du antagligen fått gå ganska långt till skolan. Det fanns några olika småskolor för ettor och tvåor. Men när du började i trean fanns bara en enda. Kommunen placerade därför skolan precis i mitten.

Centralskola istället för hemundervisning 

Den 17 december 1829 var Centralskolan i Efraimsberg klar. Nästan ingen hade nära till skolan utan de flesta fick vandra lång väg. Innan skolan fanns var det lärarna som vandrade. Kyrkan skickade ut lärare till gårdarna för att lära barn att läsa. Det viktigaste var att kunna läsa bibeln och den lilla boken “katekesen” som förklarade det viktigaste i bibeln. År 1842 kom en lag som sa att alla barn i Sverige skulle gå sex år i skolan. Det fanns småskolor i Hagby, Tibble, Löttinge och vid kyrkan. Om du ville fortsätta studera efter sexan, och dina föräldrar hade råd, så fick du åka till Stockholm eller Uppsala.  

Täby på 1800-talet 

Täby var landsbygd med gårdar och torp. År 1885 fanns 36 lantgårdar och 84 torpstugor. Det var där som Täbys omkring 1300 invånare bodde. Inte ens de första förorterna hade börjat växa fram. De kom senare, med järnvägen som invigdes 1885. Då hette det inte “Täby kommun” utan Täby socken, men det var ungefär samma område. Om du hade tur så bodde du kanske nära Efraimsberg men de flesta hade långt till skolan. Det fanns inga skolbussar och cyklar så barnen fick gå. De som bodde längst bort startade tidigt, ofta innan solen hade gått upp. Sedan hakade de andra på tills det blev ett långt “skoltåg” som kom fram till skolan.  

Grevinnan skänkte skolans tomt

För att socknen skulle klara av att ordna med skolor och lärare så behövdes hjälp från samhället. Invånarna betalade lite skatt men det räckte inte för att bygga en skola. Därför var det ofta någon rik person i kommunen som gav bort ett hus eller betalade för skolmaterial. Någon privatperson kunde också bidra till lärarens lön. Det var grevinnan Charlotte Mörner i Näsby som skänkte tomten där Centralskolan byggdes.

Det blev en plikt att gå i skolan

När skolplikten infördes år 1842 så skulle alla gå i skolan. Innan dess var det ovanligt att folk på gårdarna kunde läsa och skriva. Adeln, prästerna och de som hade råd såg till att familjens barn lärde sig. Ofta betalade de någon för att undervisa barnen i hemmet.

Det fanns skolor även före 1842, men inte överallt. De var bara till för barn som inte hade en egen lärare. Det var kyrkan som var mest intresserade av att landsbygdens folk kunde läsa och förstå kristendomen. Många av föräldrarna såg ingen större vits med läsning och skrivning. De behövde barnen på gården och ville inte skicka iväg dem på långa farliga vandringar till skolan.

Föräldrarna fortsatte att vara skeptiska mot skolan även efter att skolplikten hade införts. I Täby bestämde därför sockenstämman redan år 1848 något som inte var så vanligt på den tiden: lunch i skolan. Det blev gratis bröd, strömming, gröna ärtor och mjölk.

Nya skolor i Täby

När järnvägen byggdes genom Täby så började ortens befolkning att växa. Nu hade de flesta vant sig vid skolplikten och fler såg kanske också nyttan med att kunna läsa och skriva. Centralskolan användes fram till 1929 i precis hundra år. 

Barnen uppställda framför skolhuset med läraren i hatt i centrum.

Centralskolan, skolfoto.

Den rosa punkten visar var Centralskolan låg.
Fakta
Från skolan i Täby på 1800-talet.
  • Vårterminen 15 april – 15 juni 
  • Höstterminen 1 juli – 15 oktober 
  • Lärarens lön 50 öre/läsdag 
Ett svartvitt foto av ett ljust skolhus i trä där barn sitter på trappan.

År 1905 byggdes kyrkskolan som sedan bytte namn till Prästgårdsskolan. Huset finns kvar och ligger mellan Täby kyrkbys station och prästgården.

Ett svartvitt vykort med den ljusa skolbyggnaden i sten och två våningar på en höjd.

Viggbyholms folkskola invigdes samma dag som den nya Näsby folkskola år 1926. Idag heter den Viggbyskolan.

Ett svartvitt foto av en lärarinna i hatt med sina skolbarn framför den lilla skolbyggnaden.

En lärarinna med sina elever i en av Täbys småskolor: Åva skola. Byggnaden är riven men namnet Åva lever vidare i gymnasieskolan som ligger på nästan samma plats.

Ett svartvitt foto av en träskola där några pojkar gräver på skolgården och en kvinna står i en ring tillsammans med en grupp flickor som tittar mot kameran.

Näsby folkskola byggdes 1906. Täby växte snabbt så redan 1926 byggdes en ny stenskola bredvid. Redan 1944 byggdes ytterligare en skolbyggnad. Då revs träbyggnaden på bilden och skolan fick namnet Ytterbyskolan.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-12-09
Uppdaterad: 2024-12-20

Fundera och samtala

  1. På vilket sätt tror du att gratis skollunch bidrog till att föräldrarna skickade sina barn till skolan?
  2. Jämför hur föräldrar såg på skolan förr med idag? Vad är skillnaden? Finns det likheter?

Vad vet du om att gå i skolan i Täby förr?

Starta quizet

Historiska bilder från Täby

Två män står på isen framför ett flygplan med dubbla vingar och propeller.
Täby 1922
Svartvitt foto. Den lilla flickan står tillsammans med sin uniformsklädda pappa på trappan till stationshuset. På dörren bakom dem står det "väntsal".
Täby 1912
En svartvit bild av ett luciatåg.
Täby 1930 – 1939
Ett svartvitt foto av 11 personer i en verkstad. Fyra är kvinnor, samtilga ser ganska unga ut och minst två är barn.
Täby 1929
Svartvitt flygfoto med järnväg som går genom ett öppet landskap med enstaka villor.
Täby 1936
Ett svartvitt flygfoto
Täby 1965
En lärarinna står mellan bänkraderna i ett klassrum. Femton elever sitter i bänkarna.
Täby
Svartvitt foto med tretton kvinnor som ställt upp sig för fotografering mot en fond av granar.
Täby 1900 – 1940