Barnarbete i motorfabriken

Industrialisering Norrtälje
I oktober år 1898 kliver in liten pojke upp på en hästskjuts i Östergötland. Thor Haglund är 13 år och ska resa till sin kusin Valdemar i Norrtälje för att arbeta på den nyöppnade fabriken Pythagoras.

Resan tog hela dagen

Thors föräldrar var mycket tveksamma till att låta honom ge sig av på den långa resan från Hävla i Östergötland till Norrtälje. Thor hade sina få ägodelar packade i en sockerlåda när han klev på hästskjutsen som tog honom till Katrineholm. Därifrån tog Thor tåget till Stockholm. I huvudstaden fick han hjälp av kusinen Valdemars fästmö Amanda som hjälpte honom att hitta till Östra station där tåget till Norrtälje gick. Nu skulle han bli fabriksarbetare.

Resan tog hela dagen och vid niotiden kunde Thor kliva av i Norrtälje där kusin Valdemar mötte honom. Thor fick bo hos Valdemar som var verkstadschef på Pythagoras.

Arbetet i fabriken

Thors arbetade i fabriken med att städa, springa ärenden och sköta fotogenlamporna som lyste upp fabrikslokalen.

Thor arbetade i fabriken under den allra första tiden som den fanns men efter ett år fick han sluta. Hans minnen från tiden i Norrtälje var ändå ljusa och han utbildade sig senare och arbetade som ingenjör fram till pension år 1951.

Barnarbete var tillåtet i Sverige fram till 1949 så efter Thor var det många barn som jobbade i fabriken. Alla var pojkar och en del började som lärlingar och blev med tiden skickliga på att sköta de olika svarvar och maskiner som användes för att forma olika metalldelar i fabriken som tillverkade bland annat motorer och lås.

Maskinerna i verkstaden drevs av en stor ångmaskin via remmar i taket. På bilden kan du se hur det såg ut.

Svartvitt foto av ett ånglok med godsvagnar framför järnvägsstationen. Flera män i uniform står uppställda på båda sidor om tåget.

Norrtälje järnvägsstation år 1900.

En enda motor kunde driva flera maskiner. Motorns rörelse överfördes med hjälp av remmarna. Hela konstruktionen finns kvar på Pythagoras motormuseum.

Nybörjarnas maskin

Här ser du också en av maskinerna som de yngsta lärlingarna fick börja med. En del var bara 12 år och då var det bra att exempelpressen, som maskinen hette, var ganska enkel att använda. Det maskinen gjorde var att klämma ihop en metallplåt med så stor kraft att den formades om. Det var bara att hålla plåten i rätt läge. Men tyvärr hände det titt som tätt att någon råkade ha handen på fel ställe och blev av med ett eller ett par fingrar. En annan sak gjorde faran ännu större. Det var att pojkarna fick betalt efter hur mycket de tillverkade. Det lönade sig alltså att arbeta snabbt – ända tills någon höll lite slarvigt och tummen blev mosad.  

Exempelpressen är den enda maskin som museet inte får ha igång. Den är för farlig enligt arbetsmiljöverket. Dagens museibesökare är mer skyddade än dåtidens barn.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-08-14
Uppdaterad: 2024-08-16

Fundera och samtala

  1. Hur tror du att Thor och Valdemar kommunicerade för att planera resan till Norrtälje?
  2. Vilka fördelar tror du att gårdagens människor såg med barnarbete?
  3. Känner du till fler områden där människor är mer skyddade idag? Finns det områden där samhället är mer riskfyllt?
  4. Den bevarande fabriksmiljön är en historisk källa. Vilka kunskaper kan den ge?

Vad vet du om barnarbete i motorfabriken?

Starta quizet

Maskiner

Ett svartvitt foto av en man på en traktor utan förarhytt på en åker.
Sigtuna 1027
Lokomobilen står på ett lastbilsflak på detta svartvita foto.
Sigtuna 1915 – 1950
Ett svartvitt foto av en gammal bil som kör på en lerig väg.
Sigtuna 1927
Sigtuna 1955
Sigtuna 1930 – 1939
Svartvitt foto av elva pojkar i badbyxor som klättrar på en kran intill vattnet.
Ekerö 1920
En svartvit bild av en kvinna vid ett skrivbord. På bordet syns ålderdomlig elektronisk apparatur och i bakgrunden syns fyra stora skåpdörrar.
1959
Ett svartvitt fotografi av en kvinna i rutig klänning sitter vid en gammaldags telefonväxel som står i ett rum med småblommiga tapeter.
Nacka 1925