Gotlandsbåten S/S Hansa

I krigets skugga Nynäshamn
Båten gick regelbundet och höll kontakten mellan Gotland och fastlandet även under båda världskrigen, ända tills en ödesdiger natt för 80 år sedan.

Hansa gick från Nynäshamn till Visby

På bilden ser du två Gotlandsbåtar vid kajen i Nynäshamn år någon gång på 1920-talet. En av dem hette S/S Hansa. Den 23 november 1944 lämnade fartyget kajen med 86 passagerare och besättningsmän ombord. Klockan 13:30 styrde båten ut från Nynäshamn för sista gången. Resan brukade ta omkring 18 timmar och Hansa skulle enligt tidtabellen vara framme Visby hamn klockan 7:30 dagen efter. Men det gick inte som planerat.

Lång och trogen tjänst

Hansa hade varit i trafik mellan Gotland och fastlandet ända sedan båten byggdes år 1899. Bland annat gick den på rutten Stockholm–Södertälje–Nynäshamn–Norrköping–Visby. Den hade två matsalonger, en för första och en för andra klass. Men jämfört med dagens gotlandsbåtar var den liten och hade ingen plats för bilar eller dagens stora containers.

Vaknade av explosion

Klockan 05:57 skakades fartyget av en våldsam explosion. Passagerarna måste ha vaknat hastigt. Det skulle dröja länge innan någon annan fick reda på vad som hänt. Fartyget hade fortfarande en bra bit kvar till Visby. Någon hjälp kom inte för än många timmar senare.

Det som hade hänt vara att Hansa blivit träffad av en torped. Hela fartyget klövs i två delar och det tog bara några minuter innan det sjönk. Andra världskriget pågick för fullt till sjöss och både civila och militära fartygs angreps för att försvåra för motståndarnas transport av vapen, mat, varor och flyktingar.

Bara två räddades

När båten inte kom fram till Visby hamn så skickades passagerarplanet Örnen ut för att spana efter den. Klockan 11:15 lyfte flygkapten Boltenstern och en stund senare såg han något flyta i vattnet. Det var en liten livflotte med bara två personer, kaptenen Arne Mohlin och andre styrman Arne Thuresson. De var ensamma om att överleva attentatet. Den natten dog 84 personer svenskar på svenskt vatten i andra världskriget. Det var många svenskar som dog under andra världskriget. De flesta arbetade på båtar. Men katastrofen med Hansa var den mest dödliga i Sverige under kriget.

Pusselbitarna föll sakta på plats

Ganska snart kunde man slå fast att det var en torped och inte en mina som orsakat Hansas förlisning. Men det dröjde till 60-talet innan man fick svar på vem som sköt torpeden. Länge var tyskarna huvudmisstänkta men till slut pekades Sovjetunionen ut. Hansa hittades på hundra meters djup år 1988. Inte förrän 1992 kunde man få fram bevis från militären i Ryssland som lämnade ut kopior loggboken från u-båten som sköt torpeden.

Ett svartvitt foto av en stor vit båt vid kajen. I fören står namnet skrivet.

Hansa fotograferad vid Gotlandskajen i Nynäshamn någon gång på 1930-talet.

Ett svartvitt foto av hamnområdet med flera tågspår. Mellan spåren står stora träd och vid kajen ligger timmer och fartyget hansa med namnet tydligt skrivet på båten.

Bilden är daterad till 1910-talet och visar att Hansa gick från samma kaj redan då.

Ett färgfoto där glaset är fullt av rost.

Undrar du hur man vet exakt när fartyget sjönk? Ett år efter katastrofen hittades den här skeppsklockan. Den satt fast på en planka, en bit av väggen. Klockans hade stannat på 5:57 och visarna hade rostat fast. I u-båtens loggbok stod istället att Hansa sköts ner klockan 8. Källorna talar emot varandra.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-12-10
Uppdaterad: 2024-12-16

Fundera och samtala

  1. Känner du till andra stora händelser som vi ännu inte vet orsaken till?
  2. Tror du att dessa händelser kommer att få sin lösning i framtiden, precis som skedde med torpeden mot Hansa?
  3. Hur tycker du att källorna som berättar om tidpunkten för katastrofen ska värderas?

Vad vet du om S/S Hansa?

Starta quizet

Källmaterial med båtar

Män och kvinnor, varav två med parasoller står i solskenet på bryggan där en ångbåt ligger förtöjd och lastad med varor.
Sigtuna 1906
Ett ånglok har stannat vid perrongen på kajen. Två båtar ligger vid kajen. Det ryker ur både lokets och ångbåtarnas skorstenar.
Nynäshamn
Ett svartvitt foto på en ångbåt med texten Viggbyholm.
Täby
Ett svartvitt foto av en ångbåt.
Upplands-Bro 1920
Ett svartvitt foto av en ångbåt. Det står människor både på däck och på isen alldeles intill båten.
Ekerö
Ekerö 1920
Ett svartivtt foto av båtar vid Skeppsbron. Fyra stora lyftkranar finns på kajen och vattnet är fullt av båtar.
Stockholm 1955
Svartvit bild av fiskeläget med små bodar, träbåtar och bryggor. Två barn leker vid vattnet.
Nynäshamn 1910 – 1934