Vill du bli sjöman?

I krigets skugga Om du hade levt förr Sigtuna
I början av 1900-talet levde de flesta människor hela sina liv i samma land. Det var ovanligt med nöjesresor och semestern var inte uppfunnen ännu. Om du ville se världen fick du gå till sjöss.

Fotot av Tor på pappas båt

Lille Tor Norssell står på en låda för att nå att styra. Det var hans moster som tog bilden år 1908. De har gått ombord på en ångbåt som heter Delagoa där Tors pappa August var kapten. August hade då redan arbetat som sjöman i 27 år. Han var 15 år när han ”gick till sjöss”, som man sa när någon fick jobb på en båt och reste iväg. Den som gick till sjöss försvann från familj och vänner. Kanske kom det ett brev några gånger om året. Annars fick de anhöriga vänta tills personen kom tillbaka, ibland flera år senare.

Stora faror till sjöss

Att arbeta till sjöss var också farligt. Ångbåten som Tors pappa August ansvarade för strandade på en ö i Stilla havet. Lyckligtvis överlevde August den gången och lyckades ta sig hem och bli kapten på en annan båt, ”Hammar”. Men även den båten gick under. Den försvann med hela besättningen under första världskriget. Antagligen blev den nedskjuten av en torped.

Sverige krigade inte i varken första eller andra världskriget. Men tusentals svenskar dog ändå i krigen. De flesta av dem arbetade till sjöss. Många fraktfartyg sänktes för att hindra varor att nå fram till fiendernas länder.

På ön Tjörn norr om Göteborg spolades ett lik i land. På kroppen fanns en guldklocka och några smycken som gjorde att man kunde lista ut att det var Hammars kapten August Norssell, Tors pappa. Några fiskare begravde honom på ön.

Tor valde annat yrke

Tor Norrsell förlorade sin pappa när han var 15 år. Själv valde han inte livet som sjöman utan köpte istället gården Näsby, nära Märsta där han levde som jordbrukare. På 1970-talet, när Tor och hans fru sålde gården fanns helt andra möjligheter att resa utan att riskera livet. Så det finns chans att han ändå fick se lite av världen.

Ett svartvitt foto av en pojke vid ratten på ett skepp. Han bär hatt och rock och står på en låda för att nå upp. Bredvid syns en äldre man som sitter ner och ryggen av en kvinna med knut i nacken och schal om axlarna.

Fotot är taget av pojken Tors moster Nanna Lindgren. Mannen med hatten är Tors morfar garvaren Wilhelm Lindgren.

En svartvit bild av ett fartyg med högs skorsten. En mindre båt ligger intill.

Fartyget Delagoa utifrån. Två år innan det kolliderade med ett korallrev och sjönk.

Svenskar dödades under världskrigen
  • 690 personer dödades till sjöss under första världskriget.
  • Över 2000 personer dödades till sjöss under andra världskriget.

 

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2024-09-23
Uppdaterad: 2024-09-23

Fundera och samtala

  1. Skulle du ha riskerat livet för att få se världen?
  2. Vad tror du mer kan ha lockat människor att ta jobb på båtar för omkring 100 år sedan?

Vad vet du om att gå till sjöss?

Starta quizet

Båtar och fartyg

Historiska bilder av fartyg i Stockholms län

Ekerö 1920
Ett svartvitt foto av en ångbåt. Det står människor både på däck och på isen alldeles intill båten.
Ekerö
Män och kvinnor, varav två med parasoller står i solskenet på bryggan där en ångbåt ligger förtöjd och lastad med varor.
Sigtuna 1906
Ett svartvitt foto av några hus vid vattnet omgivna av högar av trä och virke.
Ekerö 1905
Nynäshamn
En kvinna och två barn står mitt i bilden. Bakom den syns en ångbåt på vattnet och på andra sidan vattnet skog och lite av en bro.
Ekerö 1930
Svartvitt fotografi, på bilden syns förråd och smalspårig järnväg som löper ner till kajen där män lastar malm på fartyg.
Nynäshamn 1917
En pojke i sjömanskostym står med ryggen mot fotografen och tittar på en ångbåt och en segelbåt med hissat segel.
Huddinge 1901