John Ekman skriver dagbok

Okategoriserade Nynäshamn

John Ekman skrev dagbok varje dag. Han antecknade när han gick upp, vad det var för väder och vad han åt till middag. Men en del dagar är lite speciella. Lördagen den 21 september 1918 fick John Ekman nämligen “mjölk och skorpor på säng av Anna”. Det var hans födelsedag och han fyllde 30 år.

Demonstrationståget 1916

Den 1 maj 1916 verkar John Ekman också ha sett som en högtidsdag. Den dagen var nämligen arbetarnas stora dag för demonstrationer. Demonstrationstågen samlade ofta många människor som gick med banderoller och politiska budskap. Den här dagen skriver John Ekman i sin dagbok: “Jag rakade mig och spisade frukost, sedan gick Hjalmar o jag till Gärdet o såg på demonstration, det var stiligt men mindre tillslutning än vanligt.”

John Ekmans liv

John Ekman var född i Stockholm men flyttade till Nynäshamn. Han jobbade i skofabrik ett tag, och som hemarbetare vid Telegrafverkstaden i Nynäshamn. Han var gift med Anna Karlsson och de fick två barn, Hjalmar och Ruth.

Det är inte så lätt att veta personliga, privata saker om människor. Särskilt i inte långt efter att de levde. Men i dagböcker och brev kan vi komma närmare människor. Hur såg vardagen ut för en fabriksarbetare i Nynäshamn i början av 1900-talet? Vad åt en arbetarfamilj till middag? Hur firade de sina födelsedagar? Vad hittade de på att göra med sina barn när de var lediga?

Sådana saker skriver John Ekman om i sin dagbok.

Svårt att läsa dagobkssidorna?

Du kan klicka på bilderna för att se dem i större format. Om du har svårt att tyda handstilen så finns sidorna avskrivna på länken här nedanför.

John Ekmans dagbok

Ett uppslag ur gammal handskriven dagbok.

En sida ur John Ekmans dagbok 20-21 september 1918

En sida ur en gammal handskriven dagbok med snirklig handstil.

En sida ur John Ekmans dagbok 30 april och 1 maj 1916.

Fakta
John Ekman

John Ekman (1888-1928) flyttade till Nynäshamn 1910. År 1914-1916 bodde han i Stockholm men flyttade sedan tillbaka till Nynäshamn där han bodde till sin död endast 40 år gammal.

År 2014 lämnade Johns barnbarn Åke in dagböckerna till Nynäshamns kommun som förvarar dem i sina samlingar så att de kan användas i framtida historisk forskning.

Gruppbild, de sju orkestermedlemmarna ömsöm sitter, ömsom står uppställda med sina instrument i händerna.

Nynäshamns blåsorkester 1911. Musikernas namn finns nedskrivna i kommunens arkiv så vi vet att det är dagboksskrivaren John Ekman längst till höger.

En scen med målade kulisser, dekorer och ridå. Golvet är platt och har många stolsrader i tre sektioner. Lokalens långsidor har balkonger.

Biografen i Nynäshamns folkets hus fotograferad 1915, tre år innan John firar sin 30-årsdag med ett besök här. Huset finns kvar och här håller Kulturskolan till idag.

En stor villa med veranda längs hela huset. På fasaden står "Järnvägshotellet". Till vänster ett mindre hus.

John och hans fru Anna firar med dubbla bakelser på ”J.H.” Förkortningen står för Järnvägshotellet. Hotellet brann ner 1995.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2023-03-21
Uppdaterad: 2023-08-22

Fundera och samtala

  1. Dagböcker är bra historiska källor för att det är en person som själv skrivit ner sina tankar eller saker hen varit med om. Vilka andra sätt finns det att ta reda på information om en (historisk) person?
  2. John Ekmans dagbok finns sparad i Nynäshamns lokalarkiv. Vilka spår kommer du att lämna efter dig om dina tankar och upplevelser?

Testa dig själv!

Starta quizet

Arkivmaterial från Nynäshamns kommun

Svartvit bild av fiskeläget med små bodar, träbåtar och bryggor. Två barn leker vid vattnet.
Nynäshamn 1910 – 1934
Handritad gammal karta.
Nynäshamn 1898
Svartvitt fotografi, på bilden syns förråd och smalspårig järnväg som löper ner till kajen där män lastar malm på fartyg.
Nynäshamn 1917
Svartvit bild av fiskeläget med små bodar, träbåtar och bryggor. Två barn leker vid vattnet.
Nynäshamn 1910 – 1934
Svartvitt fotografi, man står på trädäck och flyttar en stor vit kontainer märkt med svart text.
Nynäshamn 1920 – 1930
Svartvitt fotografi, en pojke och två män står och håller i en ko respektive en tjur i grimma.
Nynäshamn 1920
Interiörbild från verkstad där kvinnor och män och manliga sitter i rader vid långa arbetsbord.
Nynäshamn 1930
Svartvitt fotografi, kvinna står bredvid liten bod, i bakgrunden grind vid järnvägsövergång.
Nynäshamn 1910