Två plågor på 1700-talet

I krigets skugga Om du hade levt förr Nacka
”Pest eller kolera?” brukar man säga när någon tvingas välja mellan två hemska öden. Under 1700-talet drabbades Sverige av två fruktansvärda olyckor. Båda började i Nacka. Vilken var den största historiska olyckan? Läs och bedöm själv.

Rysshärjningarna

Under tre somrar härjade den ryska flottan längs Sveriges östersjökust. 1719 brände de ner sju städer, tio bruksorter och massor av torp, gods och gårdar. Nyköping, Norrköping, Öregrund, Södertälje, Trosa och Norrtälje stod i lågor. Omkring 20 000 människor blev hemlösa. På Utö förstördes gruvorna och i Nacka drabbades Boo gård, Fisksätra gård, Skogö stärkelsebruk och andra platser. På Ornö tog skogen eld och ön ödelades.

Det var Rysslands kejsare, tsar Peter den store, som hade skickat sin flotta för att härja de svenska kusterna. Han använde den här taktiken för att tvinga Sverige till fredsförhandlingar. Han gav order om att sätta eld på allt utom kyrkor och att inte ta några fångar, utan snabbt åka vidare till nästa plats. Under de kommande somrarna 1720–1721 återkom ryssarna med nya härjningar. Då drabbades främst Norrlands kust, där ryssarna brände Umeå, Piteå, Söderhamn och andra städer.

Pesten år 1710

År 1710 kom ett skepp från Livland genom Baggensstäket. Livland var de svenska delarna av dagens Estland och Lettland. Skeppet låg sedan för ankar mellan dagens Fisksätra och Boo. Reglerna var sådana att skeppet inte fick segla in till Stockholm direkt. Först var man tvungen att kolla om det fanns någon smitta på båten. Det gjorde man genom att hålla karantän i 40 dagar. Om ingen hade blivit sjuk på den tiden så var det fritt fram.  

Kaptenen på skeppet stod nog inte ut med att vänta i 40 dagar, utan tog sig i land för att gå på Stäkets krog. När han åt middag där så föll han plötsligt ihop – död! Han hade drabbats av pesten och nu spred sig sjukdomen i Stockholm och vidare till hela landet. I Stockholm dog ca 40% av befolkningen i den här pest-epidemien.

Liten stuga, båt, nät vid vattnet. En trappa leder upp mot skogen och ett hus skymtar där.

Fiskeläget vid Boo gård har funnits ända sedan slutet av 1600-talet. Fiskarstugan och fiskarboden är äldre än 1719. De klarade sig från ryssarnas härjning. Fisket pågick här ända fram till 1960-talet. Fotot är från 1940-talet.

Ett stenvalv.

Det här källarvalvet ligger idag under ett garage vid Boo herrgård. Det är en rest av gårdens bostadshus och visar var det låg när ryssarna brände ner det år 1719.

Två hus vid stranden.

Det röda huset är en av krogarna vid Baggensstäket – Södra Stäkets krog på Skogsö. Delar av byggnaden är från 1600-talet.

Frågor om innehållet: lanskallan.kultur@regionstockholm.se
Publicerad: 2025-05-13
Uppdaterad: 2025-05-15

Fundera och samtala

  1. Vad pesten eller rysshärjningarna den värsta plågan tycker du?
  2. Skulle något liknande kunna hända idag?

Vad vet du om rysshärjningarna och pesten?

Starta quizet

Historiska källor från platsen

Sju pojkar på en bänk på isen. Några har skidskor.
Nacka 1909
Täckningen faller från stenmonumentet. Militärer med flaggor och kransar. Kungaparet sittande.
Nacka 1905
Flygbild. Smalt sund med skog på båda sidor.
Nacka 1972
Handritad karta med text och pilar.
Nacka 1719
Tre kvinnor står med högafflar på en vagn spänd för en häst. En pojke sitter på vagnens kant. Vagnen är full av hö.
Nacka 1941
Tre vuxna och två barn står i en slänt med några hus i bakgrunden. Backen är full av drivbänkar med glaslock.
Nacka 1905
Flygfoto som visar några utspridda hus, järnvägen, en bilväg och motocrossbanan.
Nacka 1963
En bil kör på en smal landsväg. Bortom den syns en järnvägsövergång, ett par hus på en kulle. Vattnet skymtar bakom de grönskande träden och på andra sidan syns kala klippor och skog.
Nacka 1969